El Park Güell ha experimentat una reducció dràstica de visitants, que han baixat més de la meitat en la comparativa de dades del 2022 amb els anys previs a la pandèmia, com el 2019. Si abans de la covid els visitants a aquest parc que combina natura amb patrimoni arquitectònic gaudinià era de 9 milions, l’any passat, ja sense restriccions pel coronavirus, va ser de 4,6 milions. Una xifra que l’Ajuntament de Barcelona ha venut com un èxit de “desmassificació” que facilita l’accés als veïns i barcelonins en general, però que té una explicació en el canvi del sistema d’accés de pagament.
Ras i curt, fins al 2019 només es pagava entrada per accedir a la zona central patrimonial, és a dir, l’entrada principal, la plaça de la Natura, la sala hipòstila, el pòrtic de la Bugadera i l’escalinata del Drac, mentre que la resta de la zona era de lliure accés universal, sense distinció entre veïns -que podien accedir a la zona central prèvia identificació- i turistes, mentre que actualment tot el recinte del Park Güell és d’entrada de pagament, excepte per a veïns que ho acreditin i usuaris de la targeta Gaudir Més, que es pot tramitar a través de l'Ajuntament de Barcelona.
A efectes numèrics, això vol dir que el 2019 van entrar a la zona de pagament 3,5 milions de visitants, gairebé al límit de la seva capacitat, ja que es tracta d’un espai de poc més d’una hectàrea, als quals cal sumar 5,5 milions més que entraven a la resta del recinte, que en total comprèn 12 hectàrees, arribant així als 9 milions totals, segons ha indicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i de Gràcia, Eloi Badia que ha indicat que amb la sortida de la pandèmia, el govern municipal es va fixar tres objectius, “reduir el turisme, retornar l’activitat veïnal i preservar el patrimoni”.
Així, amb dades del 2022 donades a conèixer aquest dijous per Badia, l’any passat van visitar 4,65 milions de persones, dels quals 4,2 van pagar entrada i la resta, 450.000, van ser veïns dels barris adjacents i usuaris del servei Gaudir Més. És a dir, tot i que s’han venut 700.000 entrades més, s’ha aconseguit a reduir a la meitat els visitants. Això sí, al preu de no oferir cap alternativa als visitants que es troben sense entrada, que abans almenys podien passejar per la zona adjacent. En tot cas, el govern municipal considera que tot plegat ha servit per “reduir enormement la pressió”.
Inversió de 16 milions
Així mateix, Badia ha anunciat una inversió de 16 milions d’euros fins al 2026 en noves actuacions destinades a millorar el recinte, els entorns i la mobilitat i per preservar el seu patrimoni arquitectònic i natural. Algunes de les actuacions previstes als entorns són l’adquisició de l’edifici de la seu de l’associació veïnal i cultural La Miranda, el finançament de part de les obres de millora dels carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, la urbanització de Coll del Portell, la construcció del nou parc Font del Carbó i les urbanitzacions del Torrent del Remei, entre d’altres. Aquestes accions s’emmarquen en el Pla Estratègic del Park Güell, que tindrà continuïtat fins a l’any 2026 i coincidirà amb els actes de commemoració del centenari de mort d’Antoni Gaudí i de l’inici de l’obertura del parc com a recinte públic.
A més, per tal de millorar el recinte també està en marxa l’execució del Pla Director de conservació i manteniment i del Pla director d’infraestructures i serveis per a la conservació del patrimoni natural i arquitectònic del parc, que aportarà més i millors infraestructures com la renovació de l’enllumenat per un de més eficient que cobreixi zones fins ara poc il·luminades, tot seguint les propostes recollides pel veïnat i sense perjudicar la biodiversitat del parc. S’ha apostat igualment per l’increment del seu ús social amb l’impuls d’iniciatives per consolidar l’espai com un recinte cultural per a entitats i escoles dels barris de l’entorn i amb la posada en marxa d’un nou discurs museogràfic, entre d’altres actuacions. En aquesta línia, durant el 2022 es van organitzar més d’una vintena d’activitats culturals temàtiques en les quals hi van participar prop de 8.000 persones, el que suposa un increment de més del 50% respecte anys anteriors.
A més, a partir de la reobertura del parc després del seu tancament per la pandèmia, l’estiu de 2020, es van aplicar mesures per limitar la capacitat de càrrega del recinte, es va ampliar la superfície regulada i es van establir franges d’accés exclusives per a veïns i veïnes, la “Bon dia Barcelona” i la “Bon vespre Barcelona”. L’horari d’obertura de les portes del Park és a les 7 h del matí, i és a partir d’aquesta hora i fins a les 9:30 h, quan comença la franja “Bon dia Barcelona”. L’horari de visitants finalitza a les 20 h, i és quan s'inicia la franja “Bon vespre Barcelona”, un espai de temps fins a les 22 h.