L’àlbum de fotografies antigues, datades el 1892, provinent del fons de la Pastisseria Collboni de Palamós i subhastada aquest dijous, entre les quals hi havia una imatge inèdita de la Sagrada Família, ha quedat en mans d’un particular per un preu final de 2.600 euros, és a dir, més de vuit vegades el seu preu de sortida, que estava fixat en 300 euros. En la mateixa subhasta, el departament de Cultura va exercir el dret de tanteig i retracte per quedar-se amb els principals lots, dos quadres de la col·lecció de Lluís Plandiura, un mecenes del qual el MNAC ja té un important recull d’obres.
📷 Una fotografia inèdita de la Sagrada Família, ‘delicatessen’ d’una subhasta molt barcelonina
La licitació d’aquests lots, que va tenir lloc dijous a la tarda a Bonanova Subastas, es va cloure amb la venda de bona part d'ells. Ara bé, tot i que tal com va recollir ElNacional.cat aquest dimecres, els promotors de la subhasta defensaven que l’àlbum de fotografies quedés en mans de l’administració, finalment va anar a parar a un particular, que va licitar per l’àlbum fins als 2.600 euros, un valor al qual cal afegir la comissió de la sala de venda. L’àlbum, aparegut en el fons de la pastisseria esmentada, que va tancar portes l’estiu del 2023, inclou 69 fotografies de Barcelona i els seus voltants, entre les quals paisatges identificables dels entorns d’Horta, Badalona i la mateixa Barcelona, així com imatges de les rèpliques de les caravel·les La Pinta i La Niña construïdes en ocasió de les Festes Colombines del 1892. La joia de l’àlbum, en tot cas, era una imatge inèdita de la Sagrada Família amb l’absis a mig construir.
Els dos principals quadres se’ls queda Cultura
Malgrat que l’àlbum de fotos ha estat adquirit per un col·leccionista particular, els lots més importants sí que passaran a l’administració. En concret, el Departament de Cultura, personat en la subhasta, va exercir el dret de tanteig i retracte -dret d’adquisició preferent per part de les administracions públiques- per quedar-se amb les joies de la col·lecció, el Retrat de Lluís Plandiura de Ricard Canals i l’esbós de la pintura mural La penya del Colón de Xavier Nogués, un mural que s’exhibia a l’Hotel Colón de la plaça de Catalunya de Barcelona, avui desaparegut, i que reunia en una mateixa imatge els artistes més destacats de l’època.
En concret, el Retrat ha estat adquirit pel preu de sortida, 18.000 euros, mentre que La Penya del Colón, que tenia un valor inicial de 20.000 euros, va acabar amb un preu de 25.000 euros, sempre sense comptar la comissió de la sala. Segons l’opinió d’experts en art consultats per aquest mitjà, un cop es faci efectiva la tinença dels quadres per part del departament de Cultura i es passi per una eventual restauració, els dos quadres podrien acabar exposats al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on ja hi ha una bona representació de la col·lecció de Lluís Plandiura, industrial, polític, mecenes i un dels més importants col·leccionistes catalans d’art del segle XX. “És una bona notícia que l’administració inverteixi en art”, perquè gràcies a la seva compra per part del Govern, “és una qüestió de temps que es puguin tornar a exposar al públic”, assenyalen les mateixes fonts.