L’edifici de l’antiga Foneria Reial de Canons, situat al número 2 de la Rambla de Barcelona i actualment en fase de rehabilitació de la façana, encararà ben aviat la reforma de l'interior per convertir-se en el futur Centre d’Art Digital de Catalunya, que es preveu obrir a mitjans de 2027, un cop l’estudi H ARQUITECTES ha guanyat el concurs per a la redacció i direcció d’obres de rehabilitació interior, amb un pressupost de 10 milions d’euros i que s’allargarà durant els dos propers anys per donar pas a aquest projecte del departament de Cultura que vol convertir l’edifici en espai de referència nacional dedicat a la creació, exposició i difusió d’obres artístiques que utilitzen la tecnologia en els seus processos creatius.

Segons ha informat el departament de Cultura aquest dimarts, el pressupost global de la reforma de l’equipament és de 13 milions d’euros i contempla la reforma de la façana i les obres de reforma interior, amb un pressupost de 10 milions d’euros. La rehabilitació de la façana es va començar al mes de gener i es completarà a finals d’any. Durant el 2025 s’iniciarà la reforma interior i es preveu que el centre s’obri al públic el 2027. La proposta de rehabilitació de l’edifici de la Foneria realitzada per H ARQUITECTES destaca, des del punt de vista patrimonial, pel manteniment del valor arquitectònic de l’immoble, el reconeixement i la recuperació dels elements originals de cada etapa constructiva alhora que potencia els futurs usos de l’edifici.

El projecte de l’estudi sabadellenc recupera el gran vestíbul de la Foneria, un espai diàfan de 8 metres d’alçada, que era l’original del Banc de Barcelona. Aquest gran espai acollirà els espais expositius de La Foneria amb la necessària polivalència museogràfica que requereix l’art digital. A nivell funcional el projecte respon a la concepció inicial de La Foneria de disposar de dos dimensions que es relacionen de manera dinàmica: les plantes inferiors estaran dedicades a l’exhibició i la difusió aprofitant la ubicació estratègica i l’obertura a la ciutadania, i les plantes superiors a la creació. Aquestes dues dimensions s’interrelacionaran de manera dinàmica: allò que es crea i s’experimenta en les plantes superiors es testa i s’exhibeix als espais oberts al públic. Aquest flux dinàmic ha de donar vida i generar un desenvolupament orgànic al Centre d’Art Digital.

El Centre d’Art Digital de Catalunya

La Foneria forma part de l’estratègia del Departament de Cultura mitjançant el seu Pla de Cultura Digital 2026. Aquest equipament respon a un triple objectiu: la disposició d’espais dedicats a la creació digital; l’exhibició per a la democratització de l’art digital i la posada en marxa d’un centre de referència internacional per a l’impacte del talent català al món. La Foneria focalitzarà la seva activitat en tota la cadena creativa desenvolupada amb eines com la programació, les realitats virtuals, la intel·ligència artificial, la projecció de grans dimensions, la immersivitat, la interacció i altres tecnologies punteres aplicades a la creació artística. Els i les creatives digitals són el pilar sobre el que gravitarà el projecte de Centre d’Art Digital de Catalunya: des de la formació, l’experimentació i el prototipatge fins a l’exhibició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!