Els Bicibox, cubicles que permeten un estacionament segur de bicicletes, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), permetran aparcar-hi patinets elèctrics a partir del dimecres 1 de febrer, una possibilitat que coincideix amb l’entrada en vigor de la prohibició de portar patinets elèctrics al transport públic, una mesura adoptada arran de l’incendi d’un d’aquests vehicles en un tren de FGC el passat mes de novembre a Sant Boi de Llobregat i que comportarà multes de fins a 200 euros per a qui la incompleixi. En els Bicibox metropolitans també es podran aparcar altres tipus de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), com ara els monocicles elèctrics.
Segons ha informat l’AMB aquest dissabte, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, ha aprovat el decret que prohibeix l’accés temporal dels patinets al transport públic metropolità (Bus Metropolità i Metro) i que han d’aplicar els operadors, i que facilita l’estacionament d’aquests vehicles al Bicibox. “L’objectiu és afavorir la intermodalitat amb el transport públic metropolità mentre estigui en vigor la prohibició temporal d’accés d’aquests vehicles al transport públic, consensuada en l’àmbit de l’ATM el passat mes de desembre i que entrarà en vigor també el proper dimecres 1 de febrer”, recorda Poveda.
Com utilitzar el Bicibox
Per utilitzar el Bicibox, cal estar donat d’alta del servei i tenir el vehicle registrat. Poden donar-se dues situacions: Que s’estigui donat d’alta del servei perquè ja s’utilitza l’aparcament de bicicletes i en aquest cas, només cal registrar el patinet o VMP, o que no s’estigui donat d’alta del servei i, per tant, no s’hagi fet servir amb anterioritat. Aleshores cal donar-se d’alta al Bicibox i, també, registrar el patinet o VMP.
El Bicibox és un servei metropolità complementari al transport públic, es presta de manera gratuïta i té com a objectiu l’aparcament segur de bicicletes. Tot, per fomentar la intermodalitat i els desplaçaments sostenibles per la metròpolis de Barcelona. El servei del Bicibox té actualment 19.488 usuaris i 2.453 places en més de 165 estacions. Funciona amb diferents formats: en mòduls al carrer (de 14 o 7 places), en aparcaments de gran capacitat a prop d’estacions de tren (per exemple, a Gavà i Badalona), en estacions de metro (per exemple, a Pompeu Fabra o a Parc Logístic), i en locals a peu de carrer, com en el cas del de Sant Joan Despí.
D’altra banda, gràcies al finançament del Pla de sostenibilitat ambiental (PSA), s’estan instal·lant 20 mòduls nous de 14 places i s’està impulsant un aparcament de gran capacitat a l’Hospitalet de Llobregat (Collblanc). A més, a través del fons Next Generation EU, s’estan impulsant nous aparcaments de gran capacitat a l’Hospitalet de Llobregat (Hospital de Bellvitge, Avinguda Carrilet i Renfe Bellvitge), al Prat de Llobregat (estació de RENFE, Mas Blau i dues estacions de metro L9) i a Viladecans (estació de RENFE). Aquests espais de gran capacitat se sumaran a la compra de nous mòduls de 14 places.
A banda de la incorporació dels VMP al servei Bicibox, l’AMB treballa en estreta col·laboració amb els ajuntaments metropolitans per millorar les recomanacions per coordinar i actualitzar les ordenances municipals de circulació de cicles i VMP de l’any 2018. El document adaptarà els canvis en la regulació que s’han produït des d’aleshores.