El patrimoni històric de la ciutat de Barcelona passa per hores baixes davant una gestió municipal que sembla que no inclou la seva preservació, conservació i manteniment dins de les seves prioritats. Així, hi ha diversos espais patrimonials, especialment al districte de la Ciutat Vella que a més de ser punts d’acumulació de brutícia i de pintades, com el Baluard de Migdia, són també víctimes de la vandalització i fins i tot del robatori, com va passar recentment a l’església del Pi, on d’un dia per l’altre van desaparèixer diversos carreus de la façana. A aquesta trista llista cal afegir l’antiga sinagoga major de Barcelona, situada al carrer Marlet, que a banda d’estar en una situació lamentable per les pintades i grafittis, ha aparegut sense la característica mezuzà.
Segons ha denunciat l’associació Amics dels Calls de Catalunya, desconeguts han arrencat la mezuzà -un petit rotlle de pergamí amb versicles de la Torà que es troba adherit al portal inserit en una clivella i que és un dels símbols que identifiquen una llar jueva- de la porta d’entrada de l’immoble del carrer Marlet. Així ho ha donat a conèixer la mencionada entitat, que treballa per reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats, en un apunt al seu compte de Twitter, on al costat de dues fotos han assenyalat que a “l’antiga sinagoga de Barcelona, no només la brutícia i les pintades s’hi enfilen, han arrencat la mezuzà de la porta” i han afegit que “l’estat general del Call és lamentable i ens preguntem que s'hi pensa fer al respecte”.
⚠️ En aquest estat ens hem trobat avui l'antiga sinagoga de Barcelona ✡️
— Amics dels Calls de Catalunya (@amicscallscat) September 12, 2022
No només la bruticia i les pintades s'hi enfilen, HAN ARRANCAT LA MEZUZÀ DE LA PORTA ‼️
L'estat general del #Call és lamentable i ens preguntem que s'hi pensa fer al respecte.#Barcelona #CallsCatalunya pic.twitter.com/ZaEwWpIMOB
L’immoble, que és de propietat privada i està museïtzat, està situat al carrer de Marlet, 5, al cor del Call Major de Barcelona i prop del MUHBA Call, centre d’interpretació de la vida al Call que forma part del Museu d’Història de Barcelona. Tot i que es considera que és el lloc on va haver-hi fins a finals del segle XIV, la sinagoga més important del Call Major de Barcelona, hi ha autors que apunten que en realitat estaria situada en un altre immoble proper, al carrer Salomó ben Adret, 9. Sigui com sigui, el cert és que ha estat víctima d’un atac vandàlic. De fet, el grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts mateix un prec a l’alcaldessa en que es demana que es “dugui a terme de manera immediata la neteja de les parets històriques del Call de Barcelona i especialment les parets vandalitzades de l’antiga Sinagoga”.
Atacs en altres sinagogues barcelonines
Tot i que aquest acte vandàlic no s’ha d’interpretar necessàriament com un atac explícit a la religió jueva, el cert és que no és el primer cop que hi ha atacs d’aquest tipus. El setembre del 2019, la sinagoga principal de Barcelona, situada al carrer Avenir (Sarrià-Sant Gervasi) va patir un atac vandàlic quan desconeguts van pintar lemes en favor de la llibertat de Palestina a les portes del temple.