La situació de sorolls nocturns i molèsties a veïns al Triangle Golfo de Barcelona, oficialment anomenat Triangle lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou, podria començar a redreçar-se un cop s’aprovi un nou pla que ha de servir per pacificar la zona que, en tot cas, no es podrà aprovar de forma definitiva fins al proper mes de setembre, és a dir, un cop passat l’estiu. Segons ha informat aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona, entre les mesures més destacades que estableix aquest pla s’inclou mantenir les restriccions d’obertura de nous establiments musicals, bars, i botigues que venen alcohol i també estableix que no s’autoritzaran més terrasses i es reduirà l’horari actual.

La zona delimitada pels carrers d’Almogàvers (entre els carrers Marina i Àlaba), Pallars (entre els carrers Zamora i Àlaba), Pere IV (entre els carrers Zamora i Àvila), i Zamora, Pamplona i Àlaba entre els carrers Almogàvers i Pere IV, al districte de Sant Martí, és motiu de queixes reiterades pels veïns pels repetits actes d’incivisme que hi tenen lloc, mentre que altres actors presents, com el Gremi de Restauració de Barcelona, consideren que restringir els horaris de les terrasses no servirà per frenar els problemes d’ordre públic. En aquest context, el futur pla per pacificar la zona ha superat l’aprovació inicial i el període d’exposició pública i es troba en el tràmit de resolució de la dotzena d’al·legacions presentades per entitats del sector de l’oci nocturn, de la restauració i del moviment veïnal.

Restriccions d’obertura

Entre les mesures més destacades que estableix aquest pla s’inclouen mantenir les restriccions d’obertura de nous establiments musicals, bars, i botigues que venen alcohol. També estableix que no s’autoritzaran més terrasses i en reduirà l’horari actual. Prèviament a la configuració del pla, l’Ajuntament va realitzar un estudi en profunditat sobre el soroll en aquest àmbit del districte de Sant Martí, que ha mostrat que se superen de forma reiterada i amb escreix els valors límit d’immisió de soroll que marca l’Ordenança de medi ambient de Barcelona. En concret, durant un període de nou setmanes es van mesurar els nivells de soroll en l’àmbit del triangle lúdic mitjançant equips sonomètrics situats en quatre punts diferents, i va quedar palès que en tots ells es van superar els valors límit en més de 3 dB, amb la qual cosa, i d’acord amb la normativa, el pla específic de reducció del soroll esdevé necessari i obligatori.

Així doncs, el pla preveu un total de nou paquets de mesures. En concret són les següents:

  • Mantenir, en el proper pla d’usos, l’actual restricció de la implantació de noves activitats recreatives musicals, bars i establiments comercials alimentaris que venen alcohol.
  • Reducció horària dels establiments comercials alimentaris de petites dimensions que venen alcohol.
  • No permetre la instal·lació de noves terrasses i no permetre l’ampliació de les terrasses existents.
  • Reducció horària de les terrasses
  • Mesures addicionals a adoptar pels titulars de terrasses per minimitzar el soroll provocat per les terrasses.
  • No permetre la realització d’esdeveniments lúdics, culturals o festius a l’espai públic i no autoritzar activitats extraordinàries en espais oberts (per exemple terrats o terrasses) en horari nocturn.
  • Mesures a adoptar pels establiments de concurrència pública (activitats recreatives musicals i activitats de restauració) per minimitzar el soroll provocat per aquestes activitats, per exemple, tenir instal·lat un limitador de so amb registrador, per tal d’assegurar que no se sobrepassen els valors límits establerts per l’Ordenança de medi ambient de Barcelona; llençar el vidre abans de les 23 hores de la nit, procurant llençar-lo durant el dia, o bé disposar com a mínim del nombre de lavabos i cabines de vàter previstes pel Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives, els quals s’hauran de trobar en tot moment en degudes condicions d’higiene i salubritat, i adoptar mesures per agilitzar les cues per a la seva utilització.
  • Reducció horària de determinades activitats de restauració en la zona de màxima concentració de locals d’oci nocturn.
  • Mesures a dur a terme directament pels serveis municipals.