La plaça de Virrei Amat és un dels espais de centralitat del districte de Nou Barris de Barcelona, però és també un dels hodònims -noms de vies públiques- susceptibles de canviar a mitjà termini arran d’una campanya cívica que reclama restituir el nom de plaça de Salvat-Papasseit, el nom original de la plaça quan aquesta es va urbanitzar l’any 1933 i que va mantenir fins que, acabada la Guerra Civil, les autoritats franquistes el van canviar per la del Virrei Amat. Per bé que inicialment el ple de districte va rebutjar la proposta, divendres passat i en el marc del plenari municipal, el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, va admetre que hi havia una possibilitat d’efectuar el canvi de nom, una escletxa que per a la plataforma Restituïm, que lidera la petició de recuperació del nom, els esperona per seguir treballant, amb una fita a curt termini, l’organització d’una jornada reivindicativa per al 16 de novembre.

Segons han assenyalat fonts de Restituïm a ElNacional.cat, el dissabte 16 de novembre és la data assenyalada per dur a terme, a la mateixa plaça de Virrei Amat o de Salvat-Papasseit, segons els organitzadors, una jornada reivindicativa que inclourà la presentació de llibres del poeta al matí i un recital poètic a la tarda. Tot plegat per donar a conèixer la figura del poeta però alhora per insistir en una reivindicació que a poc a poc va sumant adhesions, com les d’entitats veïnals dels barris de Vilapicina i la Torre Llobeta i de Prosperitat. L’objectiu, asseguren, és treballar en la difusió de la campanya, que inclou també una recollida de signatures.

Plataforma veïnal canvi nom plaça Virrei Amat / Foto: Irene Vilà Capafons
Proposta de la placa que hauria de substituir les de l'actual plaça de Virrei Amat, recuperant el nom que aquest espai va tenir entre 1933, quan es va urbanitzar la zona, i el 1942, quan es va canviar per decisió de l'ajuntament franquista / Foto: Irene Vilà Capafons
Plataforma veïnal canvi nom plaça Virrei Amat / Foto: Irene Vilà Capafons

Placa de la plaça Virrei Amat, un nom que desapareixeria del nomenclàtor barceloní si fructifica la campanya per recuperar el nom inicial, el de plaça de Joan Salvat-Papasseit / Foto: Irene Vilà Capafons

Pel que fa al programa d’aquesta jornada, a les onze del matí es preveu la presentació de dos llibres, la biografia ‘Joan Salvat-Papasseit (1894-1924)’ de Ferran Aisa -que és precisament el comissari de l’any Salvat-Papasseit- i Mel Vidal, així com la novel·la gràfica d’edició recent ‘Salvat-Papasseit, l’esplendor davant l’abisme’, a càrrec d’Agustín Comotto. L’acte estarà conduït l’historiador Agustí Colomines, i comptarà també amb la intervenció de l’escriptor Carles Castellanos. Així mateix, es preveu que les llibreries del barri puguin muntar paradeta per vendre llibres del poeta homenatjat. Pel que fa a l’acte de tarda, tindrà lloc a partir de les 19 hores i serà un recital poètic d’obres de Salvat-Papasseit, que comptarà amb actuacions musicades. Segons els organitzadors ja hi ha confirmada la presència com a rapsodes, entre d’altres, de Lloll Beltran, Enric Majó, Celdoni Fonoll, Josep Tero i Jennifer Zaragoza, sota la coordinació de Pep Cruanyes.

Porta oberta del govern municipal

Aquest nou impuls a la campanya, tot i que s’ha anat treballant en les últimes setmanes, ha rebut un nou impuls gràcies al resultat del prec presentat per Junts en el plenari municipal del 25 d’octubre, on es reclamava un posicionament del govern municipal sobre la restitució del nom. Des de Restituïm assenyalen que hi ha hagut un canvi arran de les paraules de Xavier Marcé, ja que el regidor de Nou Barris va obrir la porta al canvi de nom atenent  la mateixa normativa de nomenclàtor, tot i que ja existeix un passeig Salvat-Papasseit a la Barceloneta.


“El propi reglament de nomenclàtor diu que es defugiran duplicitats”, va assenyalar Marcé, per afegir que en cas que es demani duplicar un nom cal buscar “un espai de categoria evocativa superior, ara té un passeig, podria ser una plaça”. “No hem dit mai que no, això té uns reglaments i requisits i s’haurà de fer aquesta proposta”, va continuar el regidor. Unes paraules que, tot i no suposar una concreció clara a favor de la restitució, tampoc suposen un cop de porta a la iniciativa. És per això mateix que els impulsors del canvi de nom consideren que l’opció de restituir el nom original continua ben oberta i ja treballen en noves iniciatives, tant la jornada del 16 de novembre com d’altres, entre les quals s’inclourà en el futur una campanya adreçada als veïns i comerciants de la plaça que, almenys de moment, es continua anomenant de Virrei Amat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!