Una plaga de rates ha aparegut en les darreres hores a la plaça de Catalunya de Barcelona. Les xarxes socials ja bullen, ja que corre com la pólvora un vídeo que ha compartit una usuària de Tik Tok en el qual s’observa com més d’una desena de rates es passeja per la plaça més cèntrica de la capital catalana. El grup de rates ha indignat la societat barcelonina, i molts usuaris de Twitter ja s’han afanyat a criticar l’Ajuntament d’Ada Colau per permetre que tantes bestioles d’aquest tipus convisquin amb els humans a peu de carrer.

 

ElNacional.cat s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona per mirar de trobar algunes respostes al vídeo que circula per les xarxes en les darreres hores; i ha estat informat que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) “recull i gestiona totes les incidències” que fa arribar la ciutadania o agents del territori i actua per a solucionar-les “sempre que n'hi ha una comunicació”, ja sigui a la via pública, la xarxa pública de clavegueram o solars municipals. Pel que fa a la plaça de Catalunya, actualment hi ha 12 punts de vigilància i control actius amb tractament tant en superfície com a la xarxa pública de clavegueres i es fan revisions setmanals de tots ells.

“Cal recordar que si la ciutadania detecta presència de múrids a l'espai públic és important comunicar-ho a l'ASPB perquè hi actuï, utilitzant els diferents canals de comunicació ciutadana que l'Ajuntament de Barcelona té habilitats”, apunten fonts del consistori barceloní. L’ajuntament, per altra banda, també argumenta que “recentment, més enllà dels vídeos que puguin aparèixer a les xarxes socials, no s'ha comunicat cap incidència ciutadana per cap d’aquestes vies amb relació a la plaça de Catalunya”.

L’Ajuntament assegura que el Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA) ha estat reforçat “de manera important” en el darrer any. Actualment, l’ASPB manté 2.400 punts de vigilància de múrids a la ciutat, la majoria a la xarxa pública del clavegueram. “Aquestes zones es defineixen a partir d'indicadors de risc per identificar els espais on és més probable que n'hi hagi i fer un seguiment continuat d'aquests; l'objectiu és detectar la seva presència de forma primerenca i actuar en conseqüència”, asseguren fonts municipals.

Cal tenir en compte, també, tal com apunta el consistori al seu propi web, que l’arribada del bon temps i dels mesos de més calor coincideix amb una major activitat i presència de plagues, fins al punt que “el 75% de les incidències que es comuniquen se situen en aquest període”. El consistori també assegura que un increment de les incidències no està associat necessàriament a un increment de les poblacions d’aquests rosegadors: “poden influir altres aspectes com són la percepció ciutadana, la sensibilització creixent sobre el tema o una millora de les eines de comunicació que les facin més ràpides i fàcils”.