La població de Barcelona continua creixent. Després de superar l’estiu passat el llindar dels 1,7 milions -una xifra que, si es manté, suposarà que la ciutat passi de 41 a 43 regidors en les eleccions municipals del 2027-, la xifra d’habitants amb data 1 de gener del 2024 se situa en 1.702.814, un fet que suposa un creixement de més de 40.000 persones respecte al primer dia de l’any 2023, un 2,6% més, que al seu torn també era una millora respecte al 2022. Ras i curt, Barcelona guanya població per segon any consecutiu després d’anys de pèrdua i consolida una xifra superior als 1,7 milions d’habitants, un registre que situa la xifra d’empadronats a la ciutat en el valor màxim d'ençà de l’any 1991. Aquesta és una de les dades a tenir més en compte de l’actualització del Padró Municipal d’Habitants publicada per l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona.

❓ Estrangers a Barcelona, quin és el col·lectiu més nombrós i com es reparteixen per la ciutat?

👶 Aquests són els últims canvis en els noms més freqüents de barcelonines i barcelonins

L’augment de la població està vinculat al moviment migratori -és a dir, la diferència entre la gent que marxa de la ciutat i la que hi arriba- que en conjunt suma 54.000 persones. El saldo vegetatiu -la diferència entre la gent que mor i la que neix-, per contra, esmorteeix la davallada. L’edat mitjana de la població de Barcelona es manté estable al voltant dels 44,4 anys, però s’arriba a un nombre de 1.007 persones centenàries, el màxim des que hi ha registres i un 10,4% més que un any enrere, amb una majoria de dones, ja que són el 83,7% dels centenaris. Els barris que concentren més persones centenàries en termes absoluts són la Nova Esquerra de l'Eixample, Sant Gervasi-Galvany, l'Antiga Esquerra de l'Eixample, la Sagrada Família, Sarrià i la Vila de Gràcia.

Poblacio Barcelona 2024 CAT

L’informe presenta els indicadors essencials per conèixer la població a partir de les característiques de les persones inscrites al Padró, com el sexe, l’edat, el lloc de naixement, la nacionalitat, el nivell acadèmic, els anys d’empadronament o els noms més freqüents. També incorpora tota la informació sobre la població de nacionalitat estrangera i la població nascuda a l’estranger actualment empadronada a Barcelona, així com les característiques dels domicilis d’empadronament dels residents.  

Els ocupants dels domicilis a Barcelona 2024 CAT

Pel que fa a aquest últim aspecte, els 1,7 milions d’habitants viuen en 676.130 domicilis, i es manté la tendència que gairebé un terç dels domicilis són unipersonals, un 32%, mentre que els domicilis ocupats per dues persones són el 29%, els de 3 o 4 són el 31% i els ocupats per cinc o més persones són el 8%. A més, augmenten cada any les llars amb persones estrangeres, igualant-se la proporció entre domicilis mixtos (13,30%) i domicilis amb tots els membres estrangers (13,29%). Destaca també que al 78% dels domicilis de Barcelona no hi viu cap menor.

La població centenària de Barcelona supera el miler CAT

Pel que fa a l’evolució demogràfica, Barcelona continua la dinàmica de l’any anterior, caracteritzada per un saldo natural en nombres negatius que contrasta amb el dinamisme del moviment migratori, sobretot pel que fa a les entrades. La síntesi d’ambdues forces és que el guany de població empadronada a la ciutat és resultat d’un saldo natural negatiu de 3.661 persones i d’un de migratori i administratiu positiu de 54.205. Això sí, el nombre de naixements continua a la baixa. Els poc més d’11.000 naixements del 2023 són el valor més baix des de 1900, si deixem de banda l’any 1939. Després d’un bienni d’estabilitat, la mortalitat disminueix fins a les 14.700 defuncions, la xifra més baixa des del 2019.

Una altra dada és el fet que per l’augment de població és generalitzat a tota la ciutat, ja que tant els deu districtes com els setanta-tres barris de la ciutat guanyen població, tot i que amb variacions. Així mateix, l’estructura per sexes es  manté similar als anys anteriors, amb una lleugera superioritat femenina global, especialment accentuada en les edats avançades. Pel que fa al nivell formatiu, un 36,3% dels empadronats de setze i més anys té titulació universitària o un cicle formatiu de grau superior, amb l’afegit que entre les dones aquesta proporció s’eleva fins al 38%. A més, 2024 encadena un quinquenni on les persones empadronades no nascudes a la ciutat és superior al de les nascudes a Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!