L'elecció del proper Síndic de Greuges de Barcelona ha passat d'estar en mans de la ciutadania a estar en mans dels partits polítics. Així ho ha denunciat el candidat i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) David Bondia, que, després d'esdevenir la persona més votada en un procés participatiu obert a la ciutadania, veu com les seves opcions s'esgoten per "maniobres polítiques" a l'ajuntament.

En la votació popular que es va portar a terme entre els mesos d'abril i maig, Bondia va assolir 1.414 vots, el 46% del total  mentre que el seu màxim rival, l'exregidor del PSC Ramon Nicolau, no va passar de la xifra de 410 vots. Però això és insuficient: el nou Síndic de Greuges ha d'acabar sent elegit al ple del 23 de juliol per 27 dels 41 vots dels regidors. És a dir, per una majoria de dos terços.

ERC dona suport a Bondia

És aquí on sembla que actualment hi hauria un empat en suports dels grups municipals entre els dos candidats que van quedar en el primer lloc del procés participatiu, tot i que no totes les posicions dels grups municipals es coneixen o estan prou definides. Ara com ara, només ERC i Barcelona en Comú donen el seu suport a Bondia, sumant una xifra insuficient de 20 regidors. Aleshores, els partits hauran de negociar.

La regidora republicana Elisenda Alemany ha deixat clar aquest dilluns que al seu grup municipal aposten pel candidat més votat per la ciutadania, David Bondia. També han avisat que això no es pot "tombar" en un despatx de partit davant els rumors que els comuns estarien disposats a canviar a Nicolau per evitar una votació separada amb els seus socis socialistes. "Les dinàmiques d'aquests dies fan pensar que això pot passar, nosaltres no participarem en dinàmiques partidistes", ha assegurat Alamany.

 

Converses informals

"No entenem que es demani a la gent participar en l'elecció però després intervinguin determinants partits polítics per imposar les seves decisions", ha dit la regidora. Tot seguit ha assenyalat que fins ara tan sols hi ha hagut converses informals amb el Govern municipal en les quals considera que es qüestiona la voluntat popular. Segons l'ACN, la Junta de Portaveus abordarà el seu nomenament dimarts vinent.

En aquesta línia, Bondia ha indicat al seu compte de Twitter que "el fet d'haver defensat els Drets Humans o de no haver format mai part d'un partit polític pot tenir un preu a pagar: havent obtingut el 46,6% de suports dels ciutadans, pot el plenari de l'ajuntament no validar-me com a Síndic de Greuges de Barcelona?". Un missatge que sembla dirigit al passat partidista de Nicolau, que compta amb el suport dels socialistes.

Maria Assumpció Vilà i Planas, Síndica Barcelona ACN

L'actual Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà / ACN

El candidat que assoleixi els 27 regidors necessaris esdevindrà el nou Síndic de Greuges de Barcelona per al període 2021-2026 en substitució de Maria Assumpció Vilà, que va ser escollida per unanimitat.

La seva funció serà la de supervisar l'actuació de l'administració municipal i dels serveis públics que en depenen, especialment tot allò que fa referència als drets i llibertats establerts a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.  

 

Imatge principal: el candidat a Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia / Europa Press