La pluja va fer acte de presència aquest dissabte a la tarda, just quan se celebrava la primera etapa de La Vuelta amb una tempesta que va anar a més. A més, Barcelona va quedar a les fosques. Els equips que feien la contrarellotge inaugural de La Vuelta van ser els més perjudicats. De fet el belga Remco Evenepoel s'ha mostrat visiblement enfadat. "No, cap pregunta. I només una resposta. És ridícul fer una contrarellotge amb aquesta foscor. No vèiem una merda. Superperillós. La carretera està mullada, plena d'aigua. És ridícul. No som micos en un circ", ha destacat i recull el diari Marca. "Així no es pot córrer, no es veu una merda".

📌 Vuelta Ciclista Espanya 2023: Etapes, recorregut i horari
 

📍 Etapa 2 Vuelta Ciclista a Espanya 2023: Recorregut, perfil i horari
 

 

El jove belga, guanyador de la passada edició de La Vuelta, ha posat el crit al cel en acabar l'etapa i moltes eren les persones que es preguntaven per què no s'activava el sistema d'il·luminat de la ciutat sinó gairebé no es veia. La indignació ha arribat a l'àmbit internacional. Fins i tot, l'NBC s'ha fet ressò de la indignació del corredor belga: “És com conduir un cotxe per una autopista en la foscor més absoluta i sense llums”, ha afirmat.

Paral·lelament a la indignació, la pluja també va provocar alguna caiguda entre els corredors, com la de Laurens de Plus. A causa d'aquesta es va haver de retirar de la competició. 

Per què no es van encendre els llums de la ciutat?

David Escudé, regidor d'esports de l'Ajuntament de Barcelona, explicava a Mundo Deportivo que en previsió de pluja, "l'organització ja va avançar l'arribada a meta de l'últim equip 15 minuts". I mirant de buscar una resposta a la falta de llums i el sistema d'enllumenat de la ciutat, destacava que el sistema s'activa en funció de la lluminositat i també pels temporitzadors que es programen amb una periodicitat anual. El mateix diari recorda que aquests dies s'encenen a tres quarts de nou. En aquest sentit, Escudé constata que aquest dissabte les condicions climàtiques van canviar de manera imprevisible. Detallava que s'havia intentat avançar l'hora d'encesa de les llums, però que el sistema no ho permetia. 

Fonts de l'organització de La Vuelta, destaca El Periódico, asseguren que no comptaven amb aquest escenari. Sabien que podia ploure, però les previsions meteorològiques no contemplaven que el cel quedés tan cobert, com finalment va passar. El mateix diari, hauria consultat fonts de l'ajuntament i la resposta seria la mateixa: canviar la planificació no és senzill. 

Aquest diumenge, també amb unes condicions meteorològiques adverses, caldrà veure com s'enfoca la segona etapa de La Vuelta. L'etapa 2 recorrerà el tram entre Mataró i la ciutat Comtal, que acabarà amb la pujada a Montjuïc, a les portes de l'Estadi Olímpic Lluís Companys. Després d'una jornada intensa dissabte passat, els 181.3 quilòmetres de la jornada dominical es presenten com el colofó definitiu a un cap de setmana de ciclisme a la capital catalana.

Segons el calendari oficial, els ciclistes sortiran des de Mataró a les 12:00 hores i tenen arribada prevista en torns a les 16:30 hores i les 17:30 hores. Hi haurà un aïllament total del circuit entre les 15 hores i les 17:30 hores.

 

Imatge principal: ciclistes a l'arribada, on visiblement es veu una ciutat a les fosques / Carlos Baglietto