La intenció de l’Ajuntament de Barcelona -que en aquesta qüestió compta amb el suport de la Generalitat-, de convertir la Prefectura Superior de la policia espanyola de la Via Laietana en un espai de memòria on es recordi que l’immoble va ser un lloc destacat de la repressió franquista, inclosa la tortura, ha portat a una reacció per part dels sindicats policials que demostra que ja no les tenen totes que podran quedar-se en un edifici d’infausta memòria per als barcelonins i els demòcrates.

Malgrat que el ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, insisteix a conservar l’immoble per a ús del Cuerpo Nacional de Policia (CNP), tot assegurant que “no contempla” cap trasllat perquè no hi veu cap “motiu operatiu per fer-ho”, el consistori barceloní insisteix en la necessitat de seguir negociant la reubicació de la Prefectura, que ja va ser avalada pel Congrés dels Diputats el juny del 2017 -durant el mandat de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol-, quan es va aprovar a la Comissió d’Interior el nou ús de la Prefectura per mitjà d’una Proposició No de Llei presentada per ERC.

Segons va explicar aquest dimarts el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, Barcelona persisteix en la intenció de convertir l’edifici en un “equipament de memòria, de reparació de les persones represaliades, un centre de divulgació, un espai on hi hagi els arxius de la repressió i un espai que ens interpel·li en el present del que va ser la repressió política, la franquista i també la tortura que hi ha a tot el món".

Tota aquesta negociació s’ha trobat amb l’oposició frontal dels sindicats policials, en  especial Jupol, organització sindical majoritària al CNP i vinculada a Jusapol, entitat sorgida per reclamar augments de sou però amb forts lligams amb l’espanyolisme representat primer per Ciutadans i actualment pel partit ultra Vox.

Bastió de l’espanyolisme

De fet, la Prefectura de la Via Laietana ha esdevingut els darrers anys un bastió de l’espanyolisme, convertint-se en focus principal de manifestacions i protestes dels darrers anys, tant les de signe independentista, que defensen la seva marxa, com les de signe espanyolista i d’ultradreta, que veuen en la presència del CNP una garantia de la permanència de Catalunya dins d’Espanya.

Manifestació prefectura policia Via Laietana 4   Sergi Alcàzar

Concentració independentista davant la Prefectura de la Via Laietana / Sergi Alcàzar

En aquest context, Jupol ha reaccionat engegant una recollida de signatures a la plataforma change.org tot defensant que a l’immoble hi treballen “centenars d’agents” i que un trasllat “seria molt complicat i suposaria una minva de les condicions laborals i operatives”. El mateix sindicat demana el suport de la ciutadania destacant un suposat “esforç, dedicació i compromís amb la societat dels agents de la Policia Nacional a Catalunya”. Tot plegat sembla indicar que es veuen a venir que tard o d’hora, la Prefectura de la Via  Laietana serà, ara sí, un immoble al servei de la ciutadania.

 

Imatge principal: Manifestació espanyolista davant la Prefectura el dia abans del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 / Sergi Alcàzar