El Port de Barcelona, especialment el Port Vell, viu un profund procés de renovació de cara a la imminent celebració de la Copa América de Vela, prevista per a aquest estiu. De fet, ja s’han aconseguit algunes fites, com la inauguració de la nova rambla de l’Escullera en l’àmbit de la nova bocana del port, a la qual se suma ara la rehabilitació de quatre magatzems portuaris o rafals, coneguts popularment com a ‘tinglados’, que és el nom que el Port de Barcelona ha escollit per donar-los a conèixer. Així, sota la marca Tinglados s’han recuperat aquests quatre espais, que van ser edificats fa 120 anys i que són dels pocs magatzems que queden d'aqeulla època històrica del port.
Aquests quatre espais es posaran a disposició de la Copa Amèrica de Vela, reservant un d’ells com a terminal del futur Bus Marítim que a partir de l’1 de juliol connectarà el Portal de la Pau amb la nova bocana del port, mentre que els altres tres es destinaran primer a la celebració de l’esdeveniment esportiu com a punt de trobada, per més endavant tenir funcions que, donat el caràcter polivalent de les sales restaurades, podrà tenir usos de tot tipus, entre els quals es destaquen els de tipus cultural, de tal manera que, en el fons, Barcelona haurà guanyat un nou equipament cultural.
En la presentació de la rehabilitació, que ha tingut lloc aquest dijous al matí, el president de Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha destacat que la intervenció en els Tinglados, “suposa un nou pas endavant en el compromís del Port de Barcelona per preservar el patrimoni i obrir a la ciutadania més espais del Port Vell”, per afegir que ja es prepara la col·laboració amb la conselleria de Cultura per “omplir tres dels ‘tinglados’ d’art i cultura”. Precisament, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també present en la presentació, ha volgut destacar que aquest nou equipament serà “un espai de referència de la cultura”, a més de reivindicar un pas important en la “recuperació del patrimoni industrial històric”, i més encara aquest 2024, any Salvat-Papasseit, un poeta especialment vinculat al port de Barcelona.
Per la seva banda, la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que la celebració de la Copa Amèrica “és una oportunitat per a la ciutat i per a transformar-la”, i ha reivindicat la necessitat que la cultura “acompanyi grans esdeveniments de la ciutat com la Copa Amèrica”. Bonet també ha insistit que la recuperació dels rafals suposa “guanyar espais per a la ciutat, per a la ciutadania i per a la cultura”.
Últims ‘tinglados’ supervivents
Els quatre ‘tinglados’ recuperats són, juntament amb el Palau de Mar, dels pocs que queden d’un temps en que el port estava replet d’aquest tipus de magatzems portuaris, dissenyats per a la càrrega i descàrrega de vaixells i que fa unes dècades cobrien tota la banda mar del passeig de Borbó així com, més antigament, també el Moll de la Fusta. Tant és així que per a David Pino, director del Port Vell, es pot considerar una “raresa” el fet que aquests magatzems hagin sobreviscut “en un entorn tan dinàmic com és un port”. Pino, a més, ha presentat la nova marca Tinglados, recordant que les tres naus que es destinaran a usos culturals -la quarta serà terminal del Bus Marítim, que encara no està enllestida-, rebran els noms dels seus antics usos, Carbonera, Fusteria i Taller.
Inversió de 7,3 milions d’euros
La restauració dels quatre magatzems ha tingut un cost de 7,3 milions d’euros i ha consistit en la reforma integral dels quatre edificis, mantenint l’estètica original, amb detalls a les façanes com motius florals, balustrades i punts de ventilació típics de l’època en que van ser construïts, a principis del segle XX per part de l’enginyer Julio Valdés y Humarán, que va dotar les façanes de decoracions singulars que s’han respectat escrupolosament en aquesta intervenció. Gemma Peñalver, directora d’obres, ha destacat que la rehabilitació s’ha fet amb la idea de crear un “sol conjunt amb un joc polivalent”, del qual es destaquen els pòrtics de fusta de nova creació, pensats per donar una imatge de conjunt a tot el complex.
Un cop rehabilitats els ‘tinglados’, ja estan a disposició de la celebració de la Copa América, això sí, amb la vista posada a que un cop passi l’esdeveniment esportiu, que s’allargarà durant la tardor, poder-los destinar als futurs usos culturals, en un pas més d’aquesta transformació del Port Vell que comprén una vintena d’actuacions amb una inversió global de 120 milions d’euros.