Els Premis Ciutat de Barcelona han entregat aquest dimecres els guardons de les categories culturals per reivindicar les obres que han “excel·lit” el 2024. El Saló de Cent de l’Ajuntament ha acollit una gala on els artistes premiats han lamentat que per aconseguir produir les seves creacions artístiques han hagut de pagar peatges com la “incertesa” en la vida, la impossibilitat de conciliar o la vivència de maternitats “anecdòtiques”. La gala ha situat el català com una llengua comuna per construir un “món comú” i s’ha parlat de la crisi de l’habitatge d’una ciutat que asseguren "va acollir els avis, però expulsa els nets”. La resta de guardons, en les categories científiques, s’entregaran el 27 de maig.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat el tret de sortida a l’entrega de premis en un discurs en què ha reivindicat el progrés i la cultura com a "protecció" pels drets socials conquerits en la democràcia. “Ens trobem amb un mar de fons reaccionari el qual hem de plantar cara i confrontar”, ha apuntat. Després de parlar del “compromís”, “talent” i “coratge” del sector cultural a Barcelona, ha celebrat que els premis reconeguin obres en català i castellà d’artistes que han nascut a Catalunya i arreu del món. “Més cultura, més convivència i democràcia. Fem la revolució contra la reacció a través de la cultura”, ha conclòs el batlle.

Reivindicar la cultura a Barcelona

Les integrants de Tarta Relena, Marta Torella i Helena Ros, han recollit el premi Música per ‘Es pregunta’. Torrella ha parlat del grau d’incertesa que han hagut d’afrontar per poder tirar endavant el projecte. "Assumint riscos econòmics i artístics. Amb una maternitat anecdòtica" ha dit. Teresa Helbig, premi Disseny i Moda per ‘Wet Ballet’, ha assegurat que "el disseny més artesà i la innovació” aconsegueixen aportar un “tret diferencial” per Barcelona. L’escriptora Cristina Masanés, premi Literatura en Llengua Catalana per ‘Marxarons. Viatge pels cims i les valls del llenguatge’ ha reflexionat que compartint el català “no només s’intercanvien sons i es negocien paraules”. “El que fem sobretot és construir la possibilitat d’un món comú. La llengua revoca geografies distants”, ha apuntat Masanés.

Per la seva banda, la dramaturga Victoria Szpunberg, premi Arts escèniques per ‘L’imperatiu categòric’ ha reivindicat el valor de la paraula, el poder d’escoltar i dialogar. "Confiar en la paraula, avui en dia em sembla un acte de fe. La paraula també pot ser un refugi", ha apuntat. Finalment, l’actriu Maria Rodríguez Soto, premi Audiovisual per ‘Mamífera’ i ‘La casa en flames’, ha explicat que primer film els ha permès ensenyar al món una dona amb unes “contradiccions” i “voluntat” que van més enllà de l’establert. Rodríguez Soto ha indicat que també han mostrat al món una Barcelona que va “més enllà de postals” amb barris i veïns que “lluiten per poder seguir a casa nostra”. També ha parlat d’una ciutat en efervescència i amb projectes culturals que en el passat “va acollir els avis” però expulsa els nets”. “Alguna cosa no hem acabat de fer bé”, ha reflexionat després de rebre un sonat aplaudiment del públic.

Els Premis Ciutat de Barcelona arriben enguany al 75è aniversari de reconeixement a l’excel·lència en diversos àmbits de la cultura, la ciència i el coneixement. Durant la gala d’aquest dimecres s’han lliurat els premis corresponents als guardons culturals i el 27 de maig s’entregaran els premis de les categories científiques. El jurat de cadascuna de les categories està integrat per persones de reconegut prestigi a proposta del Consell de Cultura de Barcelona i del Consell Assessor Científic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!