La sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) anul·lant la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona, hauria de tenir una resposta en les properes hores, un cop s’hagi celebrat una trobada entre totes les administracions implicades, és a dir, l’ajuntament de la capital catalana, la resta de municipis concernits en la ZBE Rondes, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Govern, que precisament la setmana passada va decidir fer extensiva la implementació de les ZBE als municipis de més de 20.000 habitants -un total de 67-, molt més enllà del que obliga la llei estatal, que fixa el llindar en 50.000 habitants.
Dilluns mateix i en compareixença d’urgència, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ja va apuntar la necessitat de reunir tots els implicats per donar una resposta conjunta, i per això no va voler avançar si el següent pas seria presentar recurs al Tribunal Suprem contra la sentència del TSJC, però va confirmar que, de moment, la ZBE segueix vigent. Amb tot, aquest dimarts al matí ha estat la segona tinenta d'alcaldia i regidora d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, qui ha admès que presentar recurs és l’opció “més probable” un cop s’hagin consensuat la resposta de manera conjunta amb totes les administracions afectades.
Sanz ha dedicat el matí a defensar la ZBE en entrevistes a Rac1 i Catalunya Ràdio, on ha volgut insistir que la ZBE de Barcelona, en ser la primera de l’Estat, ha generat "tensions a nivell jurídic d'interpretacions". De fet, ha considerat que el pla d’allotjaments turístics (PEUAT) també ha patit revessos judicials i això no ha comportat que hagin desistit a regular el sector, tot i que han hagut d’implementar canvis. De fet, Sanz ha volgut defensar el caràcter pioner d’algunes mesures implementades pel govern municipal: “Hem tirat endavant mesures que obren camí al nostre país", ha manifestat. A més, la segona tinenta d’alcaldia ha destacat el compromís "inequívoc" de totes les administracions d'impulsar la ZBE.
ZBE “treballada i consensuada”
Així mateix, Sanz ha recordat que la ZBE de Barcelona ha estat “treballada i consensuada" amb les altres administracions i “avalada per l'Estat”, i ha lamentat que, a segons l’esperit de la sentència, "el dret a la salut i el dret a no respirar un aire contaminat no sigui la prioritat", perquè això és contrari a les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la legislació europea i la comunitat científica. A més, Sanz ha defensat que s'ha fet una "aplicació progressiva" de la mesura amb l'aprovació de múltiples moratòries i que s'han atès les dificultats de cada sector.
Pel que fa a les dades utilitzades per al disseny de la iniciativa, ha remarcat que procedeixen d'un estudi del 2017 elaborat pel RACC i que desconeix "per què aquesta sentència no ho recull" i, segons ella, parteix d'unes dades del 2015 i ha insistit que la decisió del TSJC va "contra el sentit comú", ja que la ZBE té l’objectiu de salvar vides independentment de la renda i evitar una multa europea que ha xifrat en 1.600 milions d'euros per incompliment de la legislació.