El soterrament, o més aviat, la cobertura de les línies ferroviàries al seu pas per l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) és un repte de llarg recorregut que aquest municipi reclama des de fa dècades, i encara més des que el calaix ferroviari de Sants, culminat el 2016 va cobrir —que no soterrar— les vies de tren a Barcelona just fins al límit municipal amb l’Hospitalet de Llobregat. Aquest divendres, i en un acte que no es pot separar de la imminent campanya electoral, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i l’alcaldessa de l’Hospitalet i candidata del PSC, Núria Marín han presentat un projecte que, en el millor dels casos, tindrà fet l’estudi preliminar a finals d’any.
De fet, la mateixa ministra ha assenyalat que de moment no pot avançar dates més enllà de la dels estudis preliminars. “És el més lluny que s’ha arribat mai, però donar terminis en projectes tan complexos és irresponsable perquè alimenta la frustració de la gent”, ha assegurat Sánchez en declaracions recollides per l’ACN, mentre que Marín ha celebrat la sintonia destacant el “compromís” del ministeri després d’anys d’incompliments i falses promeses. Ara bé, en el terreny concret la bona connexió entre Sánchez i Marín —totes dues socialistes— s’ha visualitzat només en uns plafons amb informació prou explícita: "Com podria ser".
En tot cas, el que sí que preveu el projecte, que ja es veurà quan i com es materialitza, és una inversió de gairebé 1.000 milions d’euros que tenen com a actuacions bàsiques soterrar 5,1 quilòmetres de vies de tren, les utilitzades per les línies de Rodalies R2 i R4 —és a dir, tant el tram fins a l’estació de l’Hospitalet de Llobregat com el ramal cap a l’estació de Bellvitge— i cobrir el recorregut ferroviari per tot el nucli urbà, i la construcció d’una nova estació intermodal a la Torrassa, on tindria connexió amb les línies L1 i L9/L10 de metro.
Eliminar barreres
Tot i que el soterrament de les instal·lacions ferroviàries no és un objectiu compartit per tothom, el ministeri ha destacat que aquest permetrà eliminar barreres, millorar la seguretat i la mobilitat activa. Cal recordar que actualment, les vies del tren a l’Hospitalet separen barris que s’han de connectar per passeres, viaductes i passos subterranis. A més, amb la cobertura es podrà constituir una connexió articulada o ròtula que permetrà més flexibilitat en l’explotació amb nous itineraris que inclús permetran evitar el pas per Barcelona i canviar la configuració de les línies obrint noves possibilitats de connectivitat. A més, també es comptarà amb una via directa per als trens regionals, que a Barcelona podran seguir passant per l’estació de Passeig de Gràcia o bé fer parada a Plaça Catalunya.
Pel que fa a les estacions, la de Bellvitge quedarà integrada dins de la nova infraestructura però la joia de la corona de tota l’operació serà la nova estació intermodal que es construirà a la Torrassa i que facilitarà la connexió entre les línies de Vilanova i Vilafranca a més de connectar Rodalies amb l’estació de Metro del mateix nom i per on actualment passen l’L1 i l’L9/10. En superfície, quedarà alliberat un espai lineal de més de 5 quilòmetres que eliminarà les barreres entre Santa Eulàlia i la Gran Via. A més, s’incrementarà la funcionalitat en l’accés de l’estació de l’Hospitalet de Llobregat agilitzant els moviments d’entrada i sortida de l’estació.
Finalment, la futura urbanització de l’espai alliberat per la cobertura del ferrocarril permetrà la creació d’un jardí lineal, que donarà continuïtat a la coberta de l’actual calaix ferroviari d’entrada a Sants, millorant la permeabilitat transversal dels barris de Bellvitge, Gornal, Centre, Sant Josep, les Planes, la Torrassa i Santa Eulàlia. Tot plegat, una obra de gran envergadura que, de moment, no té data d'inici, i molt menys d’acabament.