Acaba el confinament nocturn i les aglomeracions sense control continuen. La primera nit sense toc de queda a Barcelona ha estat molt similar a les últimes, en part perquè continuen en marxa les Festes de Gràcia, on ja es van desallotjar 1.300 persones durant la matinada del dijous. Ara la xifra ha augmentat a unes 4.100 persones, de les quals 2.100 han estat dispersades a les zones de platja i la resta a Gràcia.
A les xarxes s'han difós vídeos sobre com ha transcorregut la nit. Uns vídeos on es veuen grups de gent que gaudeixen de la festa més enllà de la 1 de la matinada, quelcom legal des que la justícia va aixecar ahir la restricció a Barcelona i a la gran majoria de municipis catalans. El periodista Arturo Puente ha compartit a Twitter tot un seguit d'imatges enregistrades al barri de Gràcia.
El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha reconegut aquest divendres que la nit ha estat "tranquil·la". Tal vegada "una mica més moguda de l'habitual, però les Festes de Gràcia han anat bé", ha afegit Batlle en entrevistes a Rac1 i Catalunya Ràdio.
Tot i això, semblava obvi que l'aixecament del toc de queda no agradaria a tothom. Una associació de la Barceloneta ha denunciat a les xarxes com un grup enorme de joves han ocupat la platja. "L'Ajuntament de Barcelona es gasta una fortuna per desallotjar i netejar la sorra infinitat de vegades i tot ho paguem els ciutadans", han criticat.
A hores d'ara, Batlle no ha sabut dir amb precisió quantes sancions s'han posat aquesta matinada. Però sí que ha confirmat que ja s'ha posat en marxa el reforçament de la presència policial entre les 2 i les 6 de la matinada que ja va anunciar el dijous. Segons va explicar ahir, Barcelona mantindrà el reforç policial que es va aplicar al mes de juliol, amb unes 650 agents el cap de setmana i 1.000 entre setmana. Uns agents que es concentraran sobretot a les Festes de Gràcia, a les de Sants i a les platges.
La presència policial ha permès desallotjar unes 4.100 persones durant la primera nit sense toc de queda a Barcelona, de les quals 2.100 han estat dispersades a les zones de platja i la resta a Gràcia. Cal recordar que el TSJC sí que ha avalat que continuïn en vigor la resta de restriccions contra la covid-19, com ara la limitació a reunions de deu persones o l'obligatorietat de tancar a les 00.30 h.
La decisió del TSJC no ha agradat gaire en el món polític. Molts alcaldes s'han mostrat emprenyats, però sobretot el Govern ha mostrat el seu desacord amb la decisió de la justícia. "Una vegada més, els jutges fan d'epidemiòlegs", va expressar ahir l'executiu en un comunicat.
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha criticat aquest matí a Catalunya Ràdio la resolució de l'alt tribunal, ja que no entén com gent que no és epidemiòloga pot prendre decisions com aquesta. A més, ha descartat que el toc de queda fos una mesura d'ordre públic i ha assegurat que és una mesura totalment sanitària. Aleshores, ha anunciat que el Govern tal vegada presenti un recurs contra la resolució, "respectant sempre els criteris epidemiològics". En aquesta línia, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va anunciar ahir que el Govern analitza si és possible "mantenir almenys per als municipis més grans i amb una incidència més alta el toc de queda".