Els promotors del fallit projecte de portar a Barcelona una franquícia del cèlebre museu Hermitage de Sant Petersburg han engegat aquest dijous una nova proposta museística, totalment desvinculada de l’anterior i fora de la capital catalana. Segons avança ‘La Vanguardia’, es tractaria d’un museu immersiu anomenat The Factory Museum, pel qual ja proposen un espai singular, l’antiga fàbrica tèxtil Godó i Trias, situada a l’Hospitalet del Llobregat. Així, mentre que a Barcelona continua l’enfrontament judicial amb l’Ajuntament, el grup promotor ja treballa a oferir una nova oferta cultural, ara amb un radi d’acció més metropolità i sense cap vinculació amb el Port de Barcelona, en terrenys del qual s’havia de construir l’Hermitage barceloní.
Segons el mitjà citat, aquest dijous al matí s’ha presentat el projecte a la junta de govern de l’Ajuntament de l’Hospitalet una proposta per rehabilitar l’antiga fàbrica tèxtil Godó i Trias, un complex fabril modernista construït a principis del segle XX i protegit com a bé cultural d'interès local, per ubicar-hi el nou The Factory Museum. Així mateix, el projecte proposa que la rehabilitació del complex fos encarregat a l’estudi RCR Arquitectes, guanyador d’un premi Pritzker. El consistori de l’Hospitalet ha rebut la proposta amb l’acord d’obrir un procés de licitació pública, que permetrà que el projecte comenci a desenvolupar-se.
Sempre segons ‘La Vanguardia’, que cita fonts coneixedores del projecte, The Factory Museum serà un equipament “d’art físic i digital, acollirà exposicions immersives històriques i contemporànies, a més d’un centre d’investigació i espais destinats a artistes". La proposta comportaria una inversió d’uns 50 milions d’euros i permetria donar un nou ús a la fàbrica Godó i Trias, que té una superfície construïda de 7.257 metros quadrats. Aquest recinte fabril està situat entre els carrers de Can Trias i Sangoneres i la Gran Via, molt proper a la plaça d’Europa i la zona d’expansió econòmica del recinte firal de l’Hospitalet.
L’Hermitage, als jutjats
Mentre els promotors ja han presentat aquest nou problema, el cas de l’Hermitage a Barcelona continua el seu recorregut judicial. El passat mes de juliol es va donar a conèixer que els impulsors del fallit museu reclamaven a l’Ajuntament de Barcelona una indemnització de 141 milions d’euros en concepte de danys i perjudicis en relació als 10 anys d'"actuacions preparatòries" d’un projecte frenat en última instància pel consistori barceloní. Els promotors retreuen al consistori el "retard injustificat" a l'hora de "resoldre la qüestió, i, finalment, per la negativa a tramitar el conveni" amb el Port de Barcelona. Per la seva banda, la tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, va tornar a insistir que l'Ajuntament no tenia cap acord amb els promotors que els obligui a indemnitzar-los.