El moviment veïnal contra el soroll pren força i consistència a la ciutat de Barcelona amb la presentació en societat de la Xavecs -Xarxa Veinal Contra el Soroll-, entitat que aglutina diversos col·lectius d’arreu de la ciutat amb un denominador en comú, la lluita contra el soroll nocturn i la reivindicació del dret “a viure i dormir a casa nostra”. Dins d’una campanya d’accions que ja té a l’agenda una manifestació a la plaça de Sant Jaume per al 23 de novembre, aquest dimecres ha volgut fer acte de presència a “la zona zero del soroll”, al carrer d’Enric Granados, on un centenar de veïns han protestat contra el soroll i la proliferació de terrasses.

Enric Granados és un carrer pacificat de l’Eixample, molt anterior als Eixos Verds actualment en execució i una mostra del que passa quan s’afavoreix la implantació d’establiments de restauració, que comporten la massificació de terrasses i l’allargament del soroll fins a altes hores de la nit. “És com tenir una aspiradora a casa” ha posat com a exemple Miquel Prats, un dels portaveus de la Xavecs, en referència al soroll que han de suportar els veïns d’aquest carrer al llarg de la nit. La concentració, que ha tingut lloc a la cruïlla entre els carrers Enric Granados i Provença i que ha comportat el tall al trànsit d’aquest segon carrer ha aconseguit reunir veïns de diferents punts de la ciutat.

En la lectura del manifest de protesta, a càrrec d’una veïna del carrer, s’ha recordat que Enric Granados és “un dels punts més sorollosos de la ciutat” i per això l’han triat com a inici d’una “sèrie d’accions per denunciar que el soroll acaba amb la salut dels ciutadans” i alhora advertir que la casuística d’aquest punt de l’Eixample “pot passar a qualsevol altre carrer”, perquè “s’escampa com una taca d’oli”. “Volem que Enric Granados deixi de ser l’exemple del que no pot passar”, ha recordat la veïna, que seguidament ha relatat les reivindicacions veïnals, que passen per la retirada de llicències a terrasses atorgades durant la Covid i la reducció dels horaris, així com la inspecció continuada.

Una de les pancartes exhibides durant la protesta / Foto: Jordi Palmer

La concentració, que ha estat de poca durada, ha finalitzat amb un minut de silenci, la principal reclamació dels manifestants, que han escenificat aquesta petició amb un gest que comença a ser habitual en les seves concentracions, tots els concentrats duent-se les mans a les orelles com a queixa pel soroll. De moment, i després d’aquesta reivindicació en aquesta “zona zero del soroll”, els veïns ja conviden a participar en la futura manifestació del 23 de novembre a la plaça de Sant Jaume, per dur les protestes a qui consideren principal responsable de tot plegat, l’Ajuntament de Barcelona.