Les trenta-dues persones desallotjades dimecres per l’esquerda apareguda en un soterrani del carrer Llull amenacen de convertir-se en la gota que fa vessar el got d’un barri, el del Poblenou de Barcelona, que està gairebé en peu de guerra contra la construcció de més hotels en un districte, el de Sant Martí, que tracta de frenar els problemes de gentrificació que ja s’han produït a la Barceloneta i el Raval a causa, principalment, de la massificació turística.

De fet, l’aparició d’una esquerda al soterrani de la finca situada al carrer Llull 155, que dimecres va comportar el desallotjament d’urgència per part dels Bombers dels habitants de tres edificis, es pot vincular directament amb la construcció de dos grans hotels al solar que hi ha just al davant, en l’illa que antigament havia ocupat la rotativa del diari La Vanguardia.

Tant és així que en l’avaluació tècnica que s’ha dut a terme aquest dijous de la situació de l’immoble afectat, el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner no ha descartat que la causa de les esquerdes, la desaparició de sorra de nivell freàtic, es trobi en la construcció dels dos hotels. "Hi ha una certa sensació que la causa pot ser l'hotel", ha apuntat Montaner, que ha avisat que, en cas que fos així, s'hauria de "revisar totalment" el projecte i, de fet, de moment s’han paralitzat les obres.

El barri protesta

El desallotjament de dimecres va comportar la celebració, dimecres al vespre, d’una manifestació convocada per la plataforma Ens Plantem, que va aconseguir mobilitzar un centenar de persones per exigir la paralització de la construcció de nous hotels. De fet, a la zona hi sovintegin les pintades en contra de la construcció de més hotels.

Maria Carbó

En el rerefons de la qüestió s’hi troba la pressió urbanística que, a causa de la massificació turística al centre de la ciutat, s’està desplaçant cap a altres zones de Barcelona. En concret al Poble Nou i la Vila Olímpica, en aquest moment hi ha set llicències de construcció de nous hotels, algunes d’elles, segons assenyala la plataforma Ens Plantem, adjudicades “just després de la derrota de Trias a les eleccions municipals”, i per tant abans de la moratòria de construcció hotelera decretada per Ada Colau just arribar al govern municipal.

Per a aquesta plataforma, que lluita per l’aturada de la construcció de nous hotels, la relació entre les obres al solar i les esquerdes als edificis que hi ha davant per davant, es corresponen “amb tota probabilitat a una relació causa-efecte”. En declaracions a El Nacional, Pere Mariné, membre de Ens Plantem, apunta que les obres dels dos hotels -un dels quals de 350 habitacions i 15 pisos d’altura- han comportat “la retirada de milers de metres cúbics de sorra”, cosa que hauria comportat un moviment de “la placa freàtica”, una teoria que coincideix amb la causa ja apuntada des de l’ajuntament com a provocadora de les esquerdes.

Maria Carbó

Mariné recorda que precisament al Poblenou, “la capa freàtica és un tema molt delicat, perquè quan excaves de seguida hi trobes aigua, i si l’extreus, es mou tota la capa del voltant”. 

Rambla de paella i sangria

De fet, la plataforma denuncia que quan es finalitzin les obres de tots els hotels projectats hi haurà almenys “12.000 places hoteleres” entre el nucli històric del Poblenou i la Vila Olímpica i per això treballa per paralitzar els projectes, amb la intenció d’evitar “el desplaçament dels veïns pels turistes”, ja que la pressió originada tant pels hotels existents com pels pisos turístics, “està afectant la gent que vol viure al barri”, tant per la important pujada dels preus del lloguer, “d’un 40% de mitjana”, com pels canvis que ja es comencen a experimentar al barri.

A tall d’exemple, Mariné apunta que a la mateixa Rambla del Poblenou comencen a haver-hi “restaurants de paella i sangria”, pensats pels turistes, que amenacen de canviar no només els costums de la zona, sinó també el tipus de gent que hi viu.

De moment, l’afectació directa d’un immoble al carrer de Llull ha comportat l’aturada, ni que sigui temporal, de la construcció d’hotels, una fita que les associacions locals volen fer extensiva a tot el districte, abans que aquest s’esquerdi més.