El centre de Barcelona ha acollit aquest divendres una manifestació multitudinària (12.000 persones segons els organitzadors i un miler segons la Guàrdia Urbana) contra el desallotjament de l’immoble de l’antiga Massana de Barcelona. La marxa ha arrencat a la plaça de la Gardunya a dos quarts de sis i la comitiva han començat a avançar un cop s’han sumat a la protesta sis grups procedents del Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l’Eixample, Sant Martí, Sants i també un integrat per estudiants que ha arribat des del Campus del Raval de la Universitat de Barcelona. El consistori tenia la intenció de desallotjar l’edifici ahir dijous, però no ho va poder fer per la “resistència pacífica” de les persones que encara hi havia. En conseqüència, s'ha demanat una ordre judicial i està a l’espera de rebre-la per executar el desnonament, informa l'agència ACN.
La manifestació ha avançat sota el lema 'Defensem l'antiga Massana'. Els manifestants s'han reunit amb pancartes crítiques amb la gestió del govern Collboni i han exclamat consignes com “l’antiga Massana es queda al barri”, “la Massana es defensa fins al final”, “vosaltres per diners nosaltres per amor” o “Jaume Collboni, Albert batlle i PSC desnonadors”.
L'Ajuntament va descartar dijous executar el llançament administratiu que tenia previst. Diverses unitats de la Guàrdia Urbana i tècnics dels serveis jurídics del consistori van desplaçar-se fins a la plaça de la Gardunya i van comprovar que hi havia una "resistència pacífica" que no feia possible executar el desnonament. Així doncs, l'executiu local ha pres la decisió de demanar una ordre judicial per recuperar l'edifici de titularitat municipal.
El compromís de l'anterior equip de govern
La portaveu de l’antiga Massana Elena Martín ha recordat que el col·lectiu ha treballat “durant dos anys” amb l’equip de govern anterior perquè l'espai li fos cedit. La cessió se’ls havia “promès” i que ja havia estat aprovada, segons ha afirmat, per organismes com el ple del districte, Patrimoni Ciutadà i pel govern d’Ada Colau.
El govern del PSC, però, no s’ha posat en contacte amb els activistes des que ostenta el poder, tot i que aquests han demanat de reunir-s’hi en reiterades ocasions. “La resposta ha estat a través del ple del districte per dir-nos que hem de marxar. I no hi estem d’acord. El que volem és la cessió de l’espai com ens havia promès el govern anterior. Hem estat treballant dos anys amb aquell govern i ara tota la feina no serveix per a res? El que volem és que el govern compleixi, sigui del color que sigui”, ha manifestat Martín.
La portaveu de l’antiga Massana també ha dit que el col·lectiu està acostumat a “lluitar fins a les últimes conseqüències” i ha afirmat que els activistes no es faran “enrere”. Ha afegit que continuaran defensant la iniciativa “legalment i políticament” i ha celebrat el “suport” de persones i institucions, l’última de les quals la del síndic de greuges de Barcelona, que ha convidat l’Ajuntament a “reflexionar” sobre el desallotjament. Alhora ha defensat el projecte social que “nou col·lectius” duen a terme a l’edifici de Ciutat Vella i ha lamentat que l’Ajuntament els vol desallotjar “per tancar-lo”, perquè “no hi ha cap projecte previst”. A parer seu, “ens volen fer fora per tancar l’edifici i després ja rumiaran un projecte, que en tot cas segur que no està a punt per a aquesta legislatura”.