La comissió de Drets Socials, Cultura i esports de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la declaració institucional presentada per Esquerra Republicana en favor de la unitat de la llengua catalana i en contra del secessionisme lingüístic, un cop ha aconseguit que signessin la proposta els grups municipals de Junts per Barcelona, Barcelona en Comú i el PSC, assolint així la majoria qualificada de quatre cinquens necessària per tirar-la endavant. La proposta s’havia presentat com a reacció a les paraules del socialista Víctor García, tinent d’alcaldia de Rubí, que havia qualificat de “protoimperialista” considerar que les variants valenciana i mallorquina formen part de la llengua catalana.
De fet, tot i que García va rectificar posteriorment, la proposta d’ERC a Barcelona ha obligat el PSC a posicionar-se, fent-ho, això sí, a favor d’una declaració institucional de “rebuig del secessionisme lingüístic i de reafirmació en la defensa de la unitat de la llengua catalana” amb la qual es referma el posicionament de l’Ajuntament de Barcelona. Així ho va assenyalar el portaveu del grup d’ERC, Jordi Castellana, que en declaracions a ElNacional.cat va assegurar que la proposta dels republicans buscava que “l'Ajuntament de Barcelona i el PSC refermin la seva aposta i la seva defensa de la llengua i cultura catalanes i ho faci també recriminant i rebutjant qualsevol intent, vingui d'on vingui, d'atacar la unitat de la llengua i d'atacar la llengua catalana, amb qualsevol de les seves formes, variants o dialectes en què és parlada i escrita”.
Què deia la proposta d’ERC?
El text que ha presentat ERC a la comissió de Cultura conté una declaració institucional que inclou els següents punts:
- Primer: Expressar el rebuig a qualsevol expressió de secessionisme lingüístic i reconèixer i declarar la unitat de la llengua catalana, sense que aquest fet suposi menystenir altres denominacions existents.
- Segon: Rebutjar qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials als ciutadans de les comunitats autònomes on aquesta llengua és oficial per poder viure amb normalitat i amb garanties aquesta unitat lingüística.
- Tercer: Vetllar perquè l’Ajuntament i els organismes i entitats que en depenen utilitzin el català en la documentació i les comunicacions adreçades a les administracions públiques, institucions, empreses i entitats de la resta de territoris de llengua catalana, i afavorir els intercanvis culturals i de tota mena en català amb aquests territoris, d’acord amb la voluntat de reafirmació de la unitat lingüística del català i d’enfortiment dels lligams amb les terres de parla catalana del Consistori de la ciutat.
- Quart: Instar el govern de l’Estat a reconèixer públicament i oficial la unitat de la llengua catalana, a corregir els serveis, ens i polítiques públiques que la qüestionen i a vetllar perquè cap institució pública o empresa privada de l’Estat espanyol fomenti el secessionisme lingüístic en la seva activitat.
- Cinquè: Notificar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat Valenciana i a les Corts valencianes, al Govern de les Illes Balears i al Parlament de les Illes Balears, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat.