La plaça del Virrei Amat, un dels punts de centralitat del districte de Nou Barris de Barcelona no recuperarà el seu nom original, el de plaça Salvat-Papasseit, un cop aquest dilluns el Consell Plenari del Districte ha rebutjat un prec presentat per Junts per Catalunya. Segona ha avançat Betevé, el PSC ha denegat aquesta possibilitat de canviar el nom assenyalant que en aquest cas es produiria una duplicitat, ja que a la Barceloneta ja existeix un passeig dedicat al poeta, malgrat que aquest argument de la duplicitat ha estat rebatut per la consellera de Junts Lorena Checa, que ha recordat que al mateix districte ja hi ha aquestes situacions, com en el cas del carrer de Sant Francesc Xavier, al barri de la Prosperitat i la plaça de Sant Francesc Xavier, al de Can Peguera.
🔴 La plaça de Virrei Amat, l’últim vestigi franquista al nomenclàtor de Nou Barris
L’actual plaça del Virrei Amat, al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta, va prendre aquest nom el 1942 en reconeixement de Manuel d'Amat i de Junyent, que va ser virrei del Perú de 1761 a 1776. El cas és que aquest nom, imposat pel règim franquista, substituïa el que s’havia donat a la plaça quan va ser urbanitzada el 1933 i que honorava el poeta, mort encara no feia deu anys, i que havia estat veí de la Font d'en Fargues, un barri proper a la plaça. El fet que es tracta d’un vestigi franquista, l’últim del que es té constància al nomenclàtor de Nou Barris, va comportar una campanya a favor de la restitució del nom, que ara s’ha vist frenada pel districte, amb majoria del PSC.
Avui el PSC a Nou Barris s'ha oposat a la restitució del nom de Salvat Papasseit esborrat pels franquistes. La memòria democràtica i els nostres poetes perseguits per ells no compten.
— Josep Cruanyes i Tor (@pep_cruanyes) July 15, 2024
Vergonya cavallers.
Inundem-los d'adhesions
Signeu la vostra adhesióhttps://t.co/rKholArXgR
L’historiador Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat i membre del secretariat nacional de l’ANC, ha lamentat la decisió del districte. En un apunt en xarxes socials ha assenyalat que “el PSC a Nou Barris s'ha oposat a la restitució del nom de Salvat Papasseit esborrat pels franquistes”, per afegir que “la memòria democràtica i els nostres poetes perseguits per ells no compten”. Cruanyes ha afegit un enllaç al web de recollida de signatures per donar suport al canvi de nom.
A principis d’any i en nom de la recuperació històrica, un grup de veïns de la zona va engegar una campanya per reclamar el canvi de nom i la recuperació de l’inicial. En aquell moment, Francesc Quintana, un dels principals impulsors de la iniciativa, a més de membre de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC-Nou Barris), apuntava a ElNacional.cat que la idea de demanar el canvi de nom va sorgir “de la consciència que hem tingut un grup de veïns del nostre barri, del nostre districte, de la necessitat de recuperar el nom històric que havia tingut sempre la plaça”. Una possibilitat que, de moment, sembla que ha quedat aturada.