El problema de l'ús d'armes blanques a la ciutat de Barcelona, com també s'ha detectat arreu del país, preocupa i ocupa tots els cossos policials i els responsables polítics que actualment n'estan al càrrec. A escala nacional, amb la consellera Núria Parlon al capdavant d'Interior i Seguretat Pública, i també en l'àmbit local, a la capital del país, amb Albert Batlle com a tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest matí, a petició de Jordi Martí Galbis, cap de l'oposició de Junts, el govern de la ciutat ha hagut de donar explicacions sobre com la Guàrdia Urbana lluita contra aquesta problemàtica en una comissió extraordinària de Presidència, Seguretat i Règim Interior, que ha comptat amb la intervenció de l'intendent major de la policia de la ciutat, Pedro Velázquez.

L'intendent major ha explicat quins dispositius es duen a terme a la ciutat per combatre la proliferació d'aquest tipus d'armes i la seva utilització a la via pública, i ha assegurat que des de la policia de Barcelona s'ha reforçat també el pla Daga que tenen en marxa els Mossos d'Esquadra –que també ampliaran, amb un dispositiu més ampliat– i que des de la Guàrdia Urbana s'han organitzat batudes en llocs on hi ha antecedents de violència i ús d'armes blanques. Segons ha revelat el mateix Pedro Velázquez, a la ciutat de Barcelona hi ha 82 punts que són d'interès policial i s'hi ha reforçat la vigilància. La recopilació dels incidents on es detecten armes blanques ha servit per elaborar aquesta llista de 82 punts on hi ha concentracions de persones i que habitualment poden ser llocs on es troben aquest tipus d'armes. Això ha fet que s'incrementi la vigilància i el control, amb patrulles del mateix districte i també l'activació d'equips de la UREP, els antiavalots de la policia de la ciutat. Detectar aquests vuitanta punts calents permet dirigir millor l'acció policial i aconseguir una resposta més ràpida, ha assegurat. Tanmateix, ha confirmat que hi ha 80 punts de la ciutat fora de control on és millor no acostar-s'hi. De moment, la llista dels llocs exactes no ha estat facilitada per l'Ajuntament de Barcelona.

"Estructures" similars a bandes llatines

L'actual cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona també ha descrit el perfil de les persones que fan ús d'armes blanques a la ciutat. Ha destacat, segons les dades de què disposa, que el nombre d'agressions relacionades amb robatoris és molt baix –aquest cap de setmana, sense anar més lluny, dues persones van ser apunyalades per un lladre al carrer Ample, a Ciutat Vella, tal com va avançar ElCaso.cat– i que habitualment les agressions estan relacionades amb discussions d'àmbit domèstic o baralles en zones d'oci i de concentració de persones. En aquest darrer cas, segons l'intendent major, el consum d'alcohol i drogues també facilita aquesta escalada de violència. En relació amb la famosa frase d'Albert Batlle sobre la "cultura de la navalla", el cap de la policia de la ciutat ha assegurat que també existeixen "estructures" que poden tenir semblança amb "bandes llatines" i que, per mimetisme, també porten armes blanques i no dubten a fer-les servir. "Hi estem treballant", ha afirmat.

L'intendent major Pedro Velázquez ha avançat que la Guàrdia Urbana està fent controls de pas en diversos punts de la ciutat per intentar recuperar el control de l'espai públic i, ha dit, enviar un missatge clar: no es pot anar amb armes blanques pel carrer, i la policia hi està a sobre. Ha reconegut que aquesta pressió –que no s'havia aplicat fins ara, quan ha explotat mediàticament una problemàtica que feia temps que els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra que treballen a la ciutat de Barcelona posaven en relleu– està donant resultats, i que en zones on abans es trobaven moltes armes en controls preventius, ara ja no se'n troben. Tot i això, el cap de la Guàrdia Urbana no ha amagat que existeix un problema amb la proliferació d'armes blanques al carrer a la capital de Catalunya, i que es continuarà treballant, juntament amb els Mossos d'Esquadra, per combatre-ho. De cara a les festes de la Mare de Déu de la Mercè, la Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu a les zones de més aglomeracions i es faran controls de pas amb pales detectores de metall, que permeten operar amb més eficàcia en els escorcolls a les persones, buscant aquest tipus d'armes que tenen en alerta la policia. No s'ha d'oblidar que per Sant Joan un jove va ser assassinat amb un tall al coll a la Barceloneta i que durant tot l'estiu s'han registrat incidents seguits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!