Una quarantena d'entitats dels barris del Raval i Sant Antoni, agrupades en la Plataforma pro Pacificació de la Ronda Sant Antoni, s’han posicionat en contra que la futura ronda de Sant Antoni, un cop s’elimini la llosa actual, es torni a obrir al trànsit privat. En un comunicat donat a conèixer aquest dijous, les entitats han reiterat el rebuig a "qualsevol decisió que impliqui tornar a fer passar el trànsit per la ronda" en el marc de la reforma definitiva de l'espai. Així mateix, la plataforma ha retret al govern municipal de Barcelona en Comú i el PSC que "lluny d'escoltar la reivindicació de desenes d'entitats veïnals, persisteix en una decisió que és arbitrària i errònia: obrir al trànsit un altre cop un espai ple de vida i activitats" per als veïns.
Tot i aquest posicionament de les entitats, el cert és que el projecte municipal donat a conèixer el passat mes de juny no preveu obrir la ronda al trànsit de forma ordinària, més enllà d’acceptar un accés puntual i acotat als serveis de càrrega i descàrrega i la possibilitat d’implementar un carril bus de baixada, una proposta que contrasta amb el primer pla del 2018 que, a més, comptava amb suport de part dels veïns i comerciants que havien posat les esperances en que un retorn a l’statu quo anterior evitaria els problemes actuals. En tot cas, la plataforma reivindica la Ronda com un espai de passeig, estada i trobada, per als nens, amb capacitat per incrementar el verd urbà i millorar la qualitat de l'aire, i també com una zona per incrementar les vendes del comerç de proximitat.
A més, defensen que pot suposar un nou espai per a la cultura, l'oci i la participació democràtica, així com garantir la mobilitat eficient i sostenible i donar seguretat als vianants, integrat al projecte de 'superilla' Barcelona i amb connexió entre els barris del Raval i de Sant Antoni. Les entitats han criticat altres "errors" com l'abandonament de l'espai de la llosa, que no s'ha dignificat com s'havia anunciat, segons ells, o intentar -en les seves paraules- vendre un fals consens i dividir les entitats del barri amb una proposta que no satisfà ningú i han demanat una reunió amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a més d’anunciar mobilitzacions “fins que l'Ajuntament ens escolti”.
La retirada de la llosa, pendent
Precisament, en roda de premsa aquest dijous, el regidor de l'Eixample, Pau González, ha dit que la retirada de la llosa començarà "aviat" perquè van consensuar en un espai de debat amb Sant Antoni i Raval que havia de començar com més aviat millor, i ha dit que abans d'acabar el mandat preveuen deixar canalitzades les obres definitives. De fet, al juny es va anunciar que es retiraria al novembre per tenir-ho enllestit abans de Nadal.