Cap novetat després del recompte celebrat aquest divendres, cinc dies després de les eleccions municipals. Jaume Collboni ha conservat la segona plaça i Ada Colau la tercera. De fet, si diumenge nit només separaven 141 vots els candidats del PSC i Barcelona en Comú, després del recompte la diferència s'ha eixamplat en 200 vots a favor de Collboni, fins a les 342 paperetes. En concret, després de l'escrutini de la Junta Electoral el PSC s'ha quedat amb 131.923 vots, 188 vots més dels que tenia, i BComú n'ha obtingut 131.581, 13 menys dels que tenien fins ara.
Els socialistes han reivindicat que continuen sent la "primera força progressista de Barcelona" i han insistit que "Jaume Collboni és qui té la capacitat d'encapçalar un Ajuntament de progrés i estable". Els comuns, per la seva banda, han detallat que un cop rebin l'acta de l'escrutini general, tindran 24 hores com la resta de partits, per revisar si s'han recollit correctament les esmenes que les formacions han fet als errors materials detectats. Si no ha estat així, podran demanar un aclariment.
La importància de la segona posició a Barcelona
Aquest recompte de vots, que a Barcelona ha tingut lloc a la Ciutat de la Justícia, es fa després de totes i cadascuna de les eleccions a l'Estat, tot i que enguany tenien especial interès a Barcelona. La poca distància que separava Colau i Collboni després del 28-M, 141 vots, feia pensar que a l'hora de revisar les errades en actes i vots nuls podia provocar un sorpasso de l'alcaldessa en funcions a qui fins al passat mes de febrer era el seu tinent d'alcalde. A més, aquesta segona posició té un especial interès, ja que qui l'ocupa encara pot tenir opcions de ser alcalde si aconsegueix un pacte alternatiu que eviti que el cap de la llista més votada, en aquest cas, Xavier Trias, esdevingui batlle. Això, des de la tercera posició, és pràcticament impossible.
Continuen les negociacions postelectorals
Després que el recompte s'hagi resolt amb una major avantatge de Collboni sobre Colau, no hi ha canvis en les negociacions que s'estaven produint entre els partits. Des d'un primer moment, els comuns es van obrir a fer alcalde Collboni amb un tripartit d'esquerres en què també participés l'ERC d'Ernest Maragall. Per la seva part, el líder del PSC, que durant tota la campanya havia assegurat que si no guanyava aniria a l'oposició, la mateixa nit de les eleccions va defensar que no renunciaria a res, tampoc a l'alcaldia de Barcelona després que la ciutat hagués votat progrés. Amb tot, Maragall, a qui els comuns i els socialistes van prendre l'alcaldia fa quatre anys després que Manuel Valls investís Colau, no sembla estar-hi disposat.
Aquesta negativa del republicà, acompanyada per la de la resta de membres del seu partit, que mira amb més bons ulls a Trias com a futur alcalde ha enfurismat a la resta de partits d'esquerres del consistori, que veuen que la possibilitat d'un tripartit per evitar l'alcaldia del candidat de Trias per Barcelona es va esvaint. Aquest migdia, la regidora del PSC Laia Bonet ha apujat el to contra ERC, acusant-los de posar per davant el procés al progrés, d'enterrar la possibilitat d'una coalició i de trair també als seus votants. Amb tot, des del PSC també han descartat donar suport a Trias, com els ha demanat ell mateix per un govern fort, i han confirmat que presentaran en el ple d'investidura la candidatura de Collboni.