La zona més poblada d'Europa es troba en territori català. Concretament, el quilòmetre quadrat més poblat és entre Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, comprès entre els barris de la Torrassa i Collblanc (l'Hospitalet) i de Sants-Badal (Barcelona). Segons dades de l'Eurostat de l'any 2018, en aquesta zona viuen 52.767 persones. Si bé les dades ja tenen uns anys, ara Alasdair Rae, un analista de dades i fundador de l’empresa Automatic Knowledge, ha recopilat aquesta informació i ha mostrat a través de les xarxes socials quins són els metres quadrats més poblats a Europa, aquells que concentren més de 30.000 persones.
A tota Europa hi ha més 140 quilòmetres quadrats amb una població superior als 30.000 habitants. Només a Barcelona es concentren 33 d'aquests quilòmetres quadrats arreu de la ciutat. A més, part del quilòmetre amb més població recau sobre la ciutat, que supera altres grans urbs europees com París, on el quilòmetre quadrat més poblat concentra 51.127 persones. És més, Barcelona concreta un bon nombre de primeres posicions al rànquing de quilòmetres més poblats.
Okay, some European population density stuff now - starting with the top 100 1km grid squares by population across Europe, based on the most recent Eurostat data - more to follow pic.twitter.com/Re9K1hViUX
— Alasdair Rae (@undertheraedar) February 6, 2023
"La principal conclusió de tot plegat és que Barcelona és molt bona en densitat", ha afirmat Raea Betevé. "Quan mires un mapa de Barcelona, es fa evident que és una zona molt densa, però quan camines pels seus carrers, realment no sents que sigui així. Si ho compares amb Manhattan, a Nova York, que té una densitat de població similar, els edificis són de 20 o 30 pisos d’alçària, mentre que a Barcelona hi ha quatre o sis pisos d’alçària. He estat a Barcelona uns quants cops i mai m’ha semblat massa dens. Això és una victòria del planejament urbà de Barcelona".
I found 140 1km grid squares with more than 30,000 people - this is where they are - distributed quite widely across Spain, with all the French ones in Paris and a few elsewhere - but 89 of them are in Spain pic.twitter.com/dkH8I6DEG0
— Alasdair Rae (@undertheraedar) February 6, 2023
A primer cop d'ull es pot pensar que una gran densitat de població és incompatible amb la qualitat de vida, però no necessàriament és així. Carme Miralles, catedràtica de Geografia Urbana de la UAB, assegura a Betevé: "Ser una ciutat densament poblada pot ser una bona notícia. Per exemple, els mercats perviuen gràcies al fet que hi ha habitants al voltant que hi compren. Nosaltres no tenim ciutats disgregades amb grans supermercats als afores".