L’obertura de la Via Laietana, que va tenir lloc entre els anys 1908 i 1913, va ser l’operació de reurbanització a la Barcelona històrica més gran que s’hagi fet mai, almenys des de la destrucció de part de la Ribera per construir-hi la Ciutadella arran de la derrota catalana a la Guerra de Successió. Obrir de bell nou una avinguda enmig d’un teixit medieval va suposar el desnonament de milers de veïns -algunes fonts parlen de fins a 10.000-, l’enderroc de gairebé 300 edificis i passar la piconadora per una franja de 80 metres -els 20 del carrer pròpiament dit més l’espai per construir edificis nous a banda i banda-.
L'obertura de la Via Laietana (1908-1913) va suposar el desplaçament forçat de més de 10.000 barcelonins, a més de la destrucció d'un barri sencer, amb nombrosos edificis de gran valor patrimonial.
— CatColor (@CatalunyaColor) October 9, 2022
Voleu veure com era aquest barri a través d'imatges acolorides amb IA?
👇🧵 pic.twitter.com/MdQv0g1ktY
L’operació va significar també la desaparició o transformació dels carrers i places que en aquell moment formaven un contínuum a tota la ciutat vella entre la Rambla i l’actual passeig de Lluís Companys que avui en dia queda partida en dos per la Via Laietana. Això va suposar la pèrdua de molt patrimoni històric per bé que algunes cases van ser salvades in situ, com la del Gremi de Velers, que va portar a variar l’alineació de les cases en un tram, i d’altres van ser traslladades pedra a pedra com la Casa Padellàs, actual seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
Tot i la destrucció generalitzada, es va tenir la prevenció de documentar al màxim tot allò que s’havia d’enderrocar, de manera que, per sort, s’han conservat centenars de fotografies de tot aquell patrimoni desaparegut. Aquelles fotografies, en blanc i negre, han estat ara acolorides per obra i gràcia d’un usuari de Twitter, CatColor (@CatalunyaColor), especialitzat a acolorir fotografies històriques amb l’ajut d’Intel·ligència Artificial. Aquest mateix diumenge al vespre, aquest usuari va penjar un llarg fil fotogràfic que ràpidament s’ha fet viral, mostrant a tot color el que fins ara només es podia veure en blanc i negre, en la majoria de casos a partir d’imatges de reputats fotògrafs de l’època com Josep Branguli, Adolf Mas i Francesc Brunet.
Entre les desenes de carrers desapareguts s’hi trobaven la riera de Sant Joan -el més similar al traçat actual de la Via Laietana-, del Sant Crist, de Graciamat, de les Tres Voltes i la plaça de l'Oli, entre d’altres. La torna de l’obertura va ser que van poder quedar al descobert parts de la muralla romana que van servir de base a una dignificació monumental on es va barrejar la recuperació d’elements existents amb la recreació d’elements imaginats, donant forma a l’actual Barri Gòtic.