El 15 de desembre del 1925, el rei Alfons XIII, sostingut per la dictadura militar de Primo de Rivera, va atorgar a l’Hospitalet de Llobregat el títol de ciutat, un centenari que l’actual govern municipal, del PSC, vol celebrar. De fet, al plenari d’aquest mes de gener es va aprovar una proposta, presentada pel PP, per la qual es planificaran un conjunt d’activitats commemoratives del centenari de la ciutat i, a més, es convidarà Felip VI i Letícia perquè presideixin la celebració institucional. En oposició a aquesta celebració, aquest dijous s’ha constituït una plataforma ciutadana en contra d’un centenari que, en tot cas, no marca l’existència de l’Hospitalet de Llobregat, localitat documentada ja al segle X.

Així, davant la intenció de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat de celebrar aquest controvertit centenari, ha pres forma la plataforma ciutadana ‘Centenari: res a celebrar, molt a reflexionar’, que rebutja la celebració, en considerar que té un “caràcter anacrònic i propagandístic del títol atorgat pel règim dictatorial” i alhora reivindica que l’actual Hospitalet “és el que és gràcies a l’esforç de la seva gent i no per una concessió honorífica”. S’han adherit a la plataforma partits polítics com ERC, EUiA, l'Hospitalet en Comú Podem i la CUP, així com el sindicat CNT i entitats com Òmnium Cultural i l’ANC, entre d’altres.

En l’acte de presentació, la plataforma ha fet una crida a la ciutadania i al teixit associatiu de la ciutat a afegir-se a la reivindicació i ha criticat que l’Ajuntament hagués iniciat els actes commemoratius amb una comparsa durant la cavalcada de Reis, fet que consideren una “desvirtuació històrica”, alhora que s’ha reclamat que “es dediquin esforços a divulgar la història real de la ciutat, en lloc de celebrar efemèrides vinculades a règims autoritaris". De fet, a la cavalcada van desfilar tres carrosses que van conformar la comparsa del centenari, amb un gran número 100, un pastís gegant amb espelmes i bengales i un tercer carro del passat i el present de la ciutat, que recreava la ciutat del 1925 i la del 2025.

Per tot plegat, Josep Ferrer, portaveu de la plataforma, ha afirmat que “cap concessió d’un dictador pot ser motiu de celebració”, i ha afegit que “cal fer memòria i honor a les persones que realment ens han fet ciutat”. En tot cas, cal tenir en compte que el plenari municipal de l’Hospitalet, que té 27 regidors, està dominat per partits favorables a la celebració, amb el PSC amb 13 i el PP amb 4, als quals cal sumar els 3 regidors de Vox, mentre que els partits que donen suport a la plataforma sumen 7 regidors, 4 d’ERC+EUiA i 3 de l'Hospitalet en Comú Podem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!