Vicenç Albert Ballester i Camps, creador de l’estelada com a bandera que recull l’anhel d’independència de la nació catalana, té una plaça dedicada a Barcelona des de l’any 2013, però des del 2018 que no hi ha cap placa que la reconegui com a tal per la senzilla raó que l’edifici que la sustentava va ser enderrocat. Després de cinc anys en que l’ajuntament no ha fet cap gest per recuperar la placa en algun altre lloc del mateix espai, la Fundació Reeixida ha reclamat al govern municipal que restitueixi l’identificatiu per seguir honorant la figura històrica de Ballester i la seva aportació a l’independentisme.
L’espai dedicat a Ballester, amb la denominació oficial de ‘placeta’, està situat a la conjunció entre el carrer Comerç i el passeig Lluís Companys, en un eixamplament del carrer que fins al moment no tenia nom. Es dona la circumstància que la placeta, de dimensions reduïdes, només tenia una placa identificativa que es va situar a l’edifici dels Jutjats, el qual va ser enderrocat l’any 2018 i que, des d’aleshores, s’ha convertit en un solar pendent de construcció per traslladar, en el futur, l’Audiència de Barcelona. Per tant, l’enderroc va comportar la desaparició de la placa, que cinc anys després encara no s’ha recuperat.
Davant d’aquesta situació i pocs dies abans de la celebració de la Diada Nacional, la Fundació Reeixida ha emès un comunicat per mitjà del qual denuncia que l’Ajuntament no hagi fet cap tràmit per recuperar-la i que davant una sol·licitud al web del nomenclàtor de juny del 2023 només s’ha rebut “una resposta automàtica de confirmació de recepció indicant que ja s’ho mirarien”. És per això que des de Reeixida demanen “a l’Ajuntament, a l’alcalde Jaume Collboni i als grups municipals de la capital catalana que restaurin la placa a la plaça on li pertoca”, afegint que cal fer-ho “amb immediatesa” amb l’objectiu “d’arrelar la memòria”.
👉L’@bcn_ajuntament no ha fet cap tràmit per restituir-la...
— Fundacio Reeixida (@reeixida) September 8, 2023
📥Les instàncies municipals al districte de Ciutat Vella i al nomenclàtor, segueixen sense resposta.
📩Esperem la vostra resposta @jaumecollboni @ernestmaragall @xaviertrias pic.twitter.com/Copa0Ra56P
Es dona el cas, a més, que el tràmit per aconseguir el reconeixement de Ballester al nomenclàtor barceloní es remunta al 1938, data de la seva mort, quan l’ajuntament del moment va acceptar dedicar-li una plaça en un espai adjacent al carrer Canuda aparegut per l’esfondrament i enderroc de cases malmeses pels bombardejos feixistes. La victòria franquista de l’any següent va fer inviable la idea i el 1940, aquella nova plaça va ser batejada amb el nom de Vila de Madrid, que encara conserva. No va ser fins al 2008 que es van recuperar els esforços per dignificar el creador de l’estelada amb un espai a la ciutat que el va veure néixer.