A la Rambla de Catalunya amb el carrer Còrsega, a l’Eixample, hi ha una d’aquelles excepcionalitats que fan de Barcelona una ciutat més humana i menys adotzenada i que sovint posen a prova la cintura de l’administració pública per permetre situacions que, tot i no estar convenientment reglamentades, bé mereixen una mica de mà esquerra. En aquest xamfrà, una imponent buguenvíl·lia forma un arc des de l’escocell on està plantada fins a la façana de la floristeria Maria Ponsa Flors, una volta per sota de la qual hi passen els vianants, un túnel verd que més enllà d’una certa funció de reclam de la floristeria, s’ha convertit també en una icona d’aquesta via pública.
Ara, i per segon cop des del 2018, la buguenvíl·lia corre perill, amb la possibilitat última de ser tallada. Fa uns anys el problema era l’ocupació de la via pública per part de les floristeries de Barcelona i ara ha estat l'efecte climàtic, ja que les últimes ventades han fet decréixer l’altura de pas i ha necessitat mesures urgents per evitar molèsties als vianants. El 2018, una campanya popular ja va salvar la planta, i ara, davant la possibilitat que la solució sigui tallar arran, ja s’ha formalitzat una segona campanya per tornar a salvar la planta, amb una recollida de signatures que ja s’apropa a les 5.000 firmes.
Maria Ponsa, propietària de la floristeria, assenyala en declaracions a ElNacional.cat que la buguenvíl·lia “va baixar uns vint centímetres amb la ventada”, però que s’ha podat i ara hi ha una altura de pas superior als dos metres. Ara bé, la possibilitat, esmentada per Parcs i Jardins que caldria tallar-la o fer-li una poda dràstica ha portat a la mobilització per salvar-la. “Les normatives han d’existir, però també ha d’haver-hi excepcionalitats perquè les ciutats tinguin personalitat”, indica, per afegir que l’Ajuntament de Barcelona hauria de tenir un “departament d’excepcionalitats” per gestionar casos com aquests.
La florista explica que ella mateixa va plantar la buguenvíl·lia i en té cura, i que per això mateix, arran de la ventada del set de desembre va avisar Parcs i Jardins. També assenyala que, de moment, no té cap garantia per escrit que no tallaran la planta, i per això ha iniciat una recollida de signatures per salvar la planta que ja porta “entre 4.000 i 5.000 signatures, i cada dia en recollim més”. “Jo la vaig plantar i la cuido, però la ciutat se l’ha fet seva, la gent passa expressament per sota perquè li dona vida”, afirma, per afegir que n’hi ha que l’anomenen “el túnel de la felicitat”.
Un projecte per protegir-la
Davant aquesta situació, la florista indica que ja està preparant un projecte per protegir la buguenvíl·lia i assegurar que no dificulti el pas dels vianants: “Demano que se’ns doni permís per aixecar la buguenvíl·lia, posar-li una xarxa i assegurar-la amb pals a la via pública”. De fet, amb aquesta operació, la propietària de la floristeria creu que la planta “quedaria segura davant de qualsevol element climàtic”. De moment, mentre prepara aquesta petició, segueix la recollida de signatures, amb la intenció de reforçar la demanda i així, tenir més pes per reclamar la protecció de la buguenvíl·lia de la Rambla Catalunya.