ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Més protestes. Refugiats ucraïnesos han denunciat el col·lapse de Fira de Barcelona, alhora que han demanat a les institucions "un esforç" per agilitzar els tràmits d'acollida. Ho han fet en una nova concentració contra la invasió russa celebrada aquest diumenge al migdia a plaça Catalunya, on la Guàrdia Urbana ha comptat unes 300 persones. En la mobilització, l'activista Ostap Petruschak s'ha dirigit als mitjans de comunicació per explicar que cal "coordinar-ho tot de forma més eficient". Tot i que ha reconegut que s'està fent un "esforç sobrehumà" per gestionar l'acollida de refugiats, ha assegurat que altres països com Polònia estan rebent moltes més persones i "ho estan solucionant molt bé".

En ser preguntat per les dificultats per demanar cita per tramitar la protecció temporal a Fira Barcelona, Petrushchak ha criticat que la gent ha d'esperar tres i quatre hores perquè els responguin el telèfon perquè està totalment "col·lapsat". A més, ha lamentat que es dona hora per "molt més endavant". Davant d'això, ha fet una crida a l'ajuntament i als governs català i espanyol a treballar per agilitzar-ho. Per la seva banda, ara fa un mes que la comunitat ucraïnesa es va començar a mobilitzar contra la invasió Russa. L’activista i portaveu del col·lectiu ha fet un "balanç positiu" d’aquestes setmanes i ha afirmat que "la resposta de la societat catalana ha estat molt àmplia". "Notem que la gent està amb nosaltres", ha conclòs tot afegint que encara "no s’ha fet prou a escala política". "La Unió Europea pot fer més per acabar amb aquest conflicte molt més aviat", ha reflexionat.

 

En un altre ordre de coses, els activistes acampats des de fa un mes al centre han decidit que a partir d'ara se centraran en accions de boicot i assenyalament a empreses russes. Petrushchak ha detallat que continuaran fent concentracions mentre duri el conflicte, però que han decidit concentrar les seves protestes "a fer assenyalaments i boicots a companyies que segueixen col·laborant amb Rússia, a anar a l’ambaixada russa i a altres llocs". Es tracta d'accions que poden fer "més mal" a Putin i "més bé a Ucraïna". "L'activitat no pararà", ha assegurat. 

A la manifestació d’aquest diumenge s’hi han concentrat molts ucraïnesos que viuen a Catalunya des de fa anys. Una d’elles és l’Angela Polonska, que viu amb impotència i tristesa el conflicte. "Això que està passant és insuportable", ha assegurat en declaracions a l’ACN tot demanant a la Unió Europea que ajudi als seus compatriotes "amb armes per vèncer aquest tirà feixista". "És increïble que això passi en ple segle XXI", ha dit amb llàgrimes als ulls. La protesta ha comptat amb un cor ucraïnès que ha interpretat l’himne del país poc després del so de sirenes de risc de bombardeig. Els concentrats han cridat consignes com "Europa desperta" o "Stop Russian agression" i han desplegat una bandera blava i groga de grans dimensions.  A més de famílies senceres i molts representants de la comunitat ucraïnesa, al centre de Barcelona s'hi han vist també banderes georgianes i poloneses, així com algunes de russes sense la franja vermella, estàndard dels qui reneguen de la guerra iniciada pel govern de Vladímir Putin.