El parc de la Ciutadella de Barcelona no és només el principal parc i el més popular del centre de la ciutat, sinó també és un espai històric amb la mirada posada en el futur, de sinistra ciutadella militar espanyola construïda sobre els fonaments d’una Barcelona derrotada i enderrocada el 1714, al gran projecte de la Ciutadella del Coneixement, que ha d’articular una sèrie d’espais dedicats a les ciències i el coneixement dins i fora del parc, des dels renovats Hivernacle i Museu Martorell fins als projectes del Mercat del Peix i la Biblioteca de l'Estat, passant per l’exposició del 1888 i la conversió de l’àmbit en parc ciutadà.

🟢 Marta Urbiola: “Restaurar l’Hivernacle ha estat anar traient capes i capes, com una ceba”

En aquest context, i a l’espera de plans de futur, com l’obertura de nous accessos, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dijous un gran pla de renovació, amb la rehabilitació de l’Umbracle com a punta de llança. Es tracta, segons ha detallat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, “d’un projecte de renovació i reforma integral d’un parc de fort contingut històric i al que li hem donat un nou sentit, el de tornar a reconnectar amb els valors fundacionals, que neixen de l’exposició del 1888”, amb l’objectiu d’orientar tot l’espai, a més del lleure ciutadà, a “la divulgació científica”, tenint en compte que no s’havia afrontat una remodelació d’aquest tipus des dels temps de l’alcalde Hereu, fa una quinzena d’anys. Per la seva banda, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha apuntat que un dels punts de la intervenció serà la “millora de sistemes de drenatge de tot el parc”, precisament per evitar els habituals bassals que es produeixen en tot l’àmbit cada cop que plou.

L’Umbracle, la peça de la trilogia pendent de rehabilitar

Després de les recents rehabilitacions de l’Hivernacle i el Museu Martorell, quedava pendent el tercer element d’aquesta trilogia dedicada a les ciències naturals que formen part del llegat de l’exposició del 1888. Després d’una primera intervenció a l’Umbracle, ara se'n podrà afrontar la rehabilitació integral, tenint en compte que es tracta d’un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i que forma part del programa museístic i científic que va projectar Josep Fontseré i Mestres. La intervenció a l’Umbracle compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros i es realitzarà a partir de l’any 2026, quan la major part de la resta d’actuacions del parc ja estiguin finalitzades.

L'Umbracle de Ciutadella serà rehabilitat a partir de l'any 2026 / Foto: Carlos Baglietto

El projecte de remodelació es redactarà a la tardor d’aquest any i estarà orientat a recuperar l’aparença original de l’edifici. Se’n farà una restauració amb intervencions a la coberta, les façanes, l’estructura i els paviments. Mentre es facin les millores es protegiran les espècies vegetals existents i s’inclourà un pla de manteniment detallat per la seva conservació. A més, es restauraran les façanes transversals i es retornaran al seu origen de façana d’obra vista. També es renovaran les façanes longitudinals i les cares interiors del recinte amb la recuperació de les textures i els colors originals. També es restaurarà la fusteria de la coberta i les reixes i els elements metàl·lics del recinte. A més, es renovarà la instal·lació elèctrica, la il·luminació i el sistema de reg, que serà més eficient i sostenible.

Millora del drenatge

A banda de la rehabilitació de l’Umbracle, la principal operació que es durà a terme serà la de la millora del drenatge de tot el parc, amb tot un seguit d’operacions que inclouen la permeabilització del terra, la millora dels pendents i la creació de pous de graves per permetre la infiltració de l’aigua de pluja cap al subsol. Una altra actuació visible serà la renovació dels límits dels parterres i els escocells del parc. Les vorades, majoritàriament fetes amb pedra de Montjuïc, es repararan, s’estabilitzaran i se substituiran només les peces que estiguin més deteriorades.

Per dur a terme aquestes tasques s’han definit quatre àmbits d’actuació:

  • Passeig Joquim Renart, que és el tram que discorre paral·lel al passeig de Pujades.
  • Jardins Josep Fontseré i accessos, just a la part posterior de l’Umbracle, paral·lels al passeig de Picasso.
  • Passeig dels Til·lers, el tram de l’accés per l’avinguda del Marquès de l’Argentera que porta cap a la plaça de Joan Fiveller.
  • Sector central del parc.
Foto: AjBCN

Aquestes actuacions més estructurals es complementaran amb intervencions en altres àmbits i elements. En primer lloc, es farà una renovació integral del sistema de reg del parc. Aquest canvi permetrà actualitzar la xarxa de reg i té també per objectiu poder regar de forma més eficient i, per tant, fer un estalvi en l’ús de l’aigua. El nou sistema facilitarà ajustar l’aportació d’aigua a les necessitats hídriques de la vegetació i desplegarà el sistema de reg per degoteig a bona part de les espècies arbustives. Relacionat amb els usos de l’aigua també està previst millorar els dipòsits d’aigua freàtica del parc, una actuació que permetrà consolidar el reg amb aigua freàtica al conjunt del parc, que suposa un estalvi molt important d’aigua potable.

Els accessos per Wellington i Meridiana, per a més endavant

Pel que fa a la intenció d’obrir nous accessos al parc des del carrer Wellington i avinguda Meridiana, previstos al Pla Director, no formaran part d’aquest projecte actual i quedaran per a més endavant. Amb tot, Bonet ha assenyalat que se “segueix treballant” en aquest projecte i Collboni ha afegit la intenció de presentar “una proposta en aquest mandat”. Cal tenir en compte que aquests dos accessos afecten l’espai del Parc Zoològic i que, com en altres operatives de l’Ajuntament, com és el cas de la solució de la caserna de Bombers de l’Eixample, “cal tenir en compte tots els actors”, entre els quals també hi ha el projecte d’ampliar el Parlament de Catalunya. Tot plegat, peces que caldrà encaixar en un futur on també es preveuen dos ponts per connectar el parc amb la Barceloneta salvant les infraestructures ferroviàries i automobolístiques que hi ha al mig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!