El carrer dels Reis Catòlics de Barcelona, situat al barri de Vallvidrera (districte de Sarrià-Sant Gervasi) té els dies comptats. Si al passat més de març l’Ajuntament de Barcelona ja va anunciar la imminència del canvi, aquest dilluns s’ha confirmat que l’acte institucional del canvi de nom d’aquesta via serà el dia 16 de setembre a la tarda.

tuit calle reis catolics

Així ho ha confirmat via xarxes socials la plataforma Canviem Reis Catòlics, favorable al canvi de nom d’una via que va antigament s’havia anomenat Canigó i que va agafar el nom que ha portat fins ara durant la dictadura de Primo de Rivera. D’aquí tot just deu dies tindrà nou nom, el d’Elisa Moragas i Badia.

Qui va ser Elisa Moragas i Badia?

La mestra Elisa Moragas i Badia (Barcelona, 24 de juny de 1927 – 28 de novembre de 2006) va ser fundadora de l’Escola Nabí de Vallvidrera l’any 1972, escola que inspira el seu projecte educatiu en la pedagogia Freinet, i en va ser la directora fins l’any 1992.Es tractava d'una pedagogia renovadora basada en l’activitat i la vida dels infants, la funcionalitat dels aprenentatges, l’expressió lliure i la comunicació, el rigor i l’exigència del compromís de ser, d’aprendre i d’ensenyar. També posava especial èmfasi en què els infants fossin feliços a l’escola i a la vida. Es tria aquest emplaçament perquè és on està ubicada l’escola Nabí.

 

El canvi prové de la iniciativa ciutadana impulsada per la Comissió Promotora Carrer Elisa Moragas, formada per set entitats veïnals del barri de Vallvidrera, les associacions Mont d’Orsà de Veïns de Vallvidrera, Mercat Cultural Vallvidrera, de Veïns i Veïnes  de Santa Maria de Vallvidrera, de Veïns Mas Guimbau –Can Castellví, de Famílies d’Alumnes de l’Escola Nabí, la cultural “El Sanatori” i la de Can Pujades. La iniciativa, impulsada a finals del 2019, va rebre 1.048 signatures vàlides, superant el requisit mínim de 700 necessàries per rebre el suport econòmic de l’Ajuntament.

Nomenclàtor femení

L’anunci del canvi de nom va ser fet en vigílies de la celebració del 8 de març, dins el denominador de donar més noms de dona a les vies de la capital catalana, que actualment tot just compta amb un 7,75% d’espais amb noms femenins.

El paquet de canvis aprovats incidia en l’aposta del consistori de feminitzar l’espai públic de la ciutat i aquest cop incloïa el nom de sis dones que d’alguna manera havien estat relacionades amb la ciutat com Ana Maria Matute, Margarita Rivière, Concepció Aleixandre, Anna Domènech, Dolors Batlle -que substituirà al militar i repressor Enric Bargés- i la mateixa Elisa Moragas.

 

Imatge principal: Sepulcro de los Reyes Católicos en Granada / Javi Guerra Hernando