Els Reis d’Orient han tornat a omplir d’il·lusió els carrers de Barcelona. Rebuts per milers d’infants, Melcior, Gaspar i Baltasar han aplegat 750.000 assistents a la cavalcada, segons fonts municipals. Ses Majestats han recorregut la ciutat acompanyats d’un seguici de més de 1.300 persones i han repartit sis tones de caramels, amb algunes carrosses renovades, i homenatges als cent anys del metro i el dos-cents dels Tres Tombs de Sant Antoni.
Els Reis Mags han arribat a la capital catalana a bord del Pailebot Santa Eulàlia, com ja és tradició, passats pocs minuts dos quarts de cinc de la tarda. Al Portal de la Pau els ha rebut l’alcalde, Jaume Collboni, que els ha ofert el pa i la sal i els hi ha entregat les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases. Collboni ha demanat a Melcior, Gaspar i Baltasar que portin “pau i prosperitat per a tothom”.
L’alcalde també ha recordat els infants afectats per la dana al País Valencià i ha desitjat que “es puguin llevar amb un somriure”. Ses Majestats s’han dirigit als centenars de nens que els esperaven i els han assegurat que han vingut “carregats de regals, joguines i una mica de carbó”.
Des del Portal de la Pau, Melcior, Gaspar i Baltasar s’han desplaçat fins al passeig de Circumval·lació, en carros tradicionals portats per sis cavalls, en senyal d’homenatge als Tres Tombs de Sant Antoni.
Una cavalcada plena llum i so
La cavalcada ha arrencat passades les 18.00 hores des del parc de la Ciutadella i ho ha fet plena de novetats. A banda de la renovada carrossa del carbó, també han destacat la incorporació d’una línia de metro especial en homenatge als cent anys del suburbà: la Reis Express.
També s’ha renovat la tecnologia dels vehicles tècnics i s’ha millorat la il·luminació i el so. Com cada any, el patge Gregori —que ha estrenat un vehicle més gran amb elements inflables—, la patge Estel, el patge Omar i els patges carters han encapçalat la comitiva, que ha passat per l’avinguda del Marquès de l’Argentera, el passeig de Colom, l’avinguda del Paral·lel, la ronda de Sant Pau, el carrer d’Urgell i el carrer de Sepúlveda.
La rua s’ha dividit en onze grans blocs, cadascun d’ells amb entitat pròpia i dirigits i coreografiats per companyies amb anys d’experiència en la rebuda als Reis d’Orient. El seguici de benvinguda, del grup Brincadeira, ha comptat per primera vegada amb tots els integrants il·luminats amb llum pròpia, amb l’objectiu de generar un efecte visual més complet i integral.
També ha ressaltat el nou seguici dels somnis, que enguany incorporava inflables gegants de fins a 10 metres d’alçada, a banda de les ja tradicionals carrosses de Barcelona com la del carbó, amb foc real i música en directe, o el seguici dels carters, que recollien les cartes d’última hora i duien cistells perquè tothom hi pogués arribar des del públic. Pel que fa a la música, s’hi ha pogut escoltar noves composicions realitzades en col·laboració amb el Conservatori del Liceu, tot plegat sota la direcció artística de Barbarana Ponts.
A més, la cavalcada d’aquest any ha ressaltat per haver estat especialment inclusiva amb la participació d’entitats amb persones amb diversitat funcional i la introducció de llengua de signes dins les coreografies. Seguint el mateix recorregut que l’any passat, la rua ha posat el punt final a la Font Màgica de Montjuïc, a l’avinguda de Maria Cristina.