"El que la pandèmia no es va endur, s’ho emportarà la factura de la llum". Aquesta és la reivindicació de Barcelona Comerç (l'entitat sense ànim de lucre per preservar i impulsar el comerç de proximitat de la capital catalana) davant l'elevada inflació i l'augment dels costos de l’energia i la falta de mesures que afectin al seu sector. "Veiem com s’han arbitrat mesures per altres agents de la societat, i entenem que també són necessàries per al comerç, com a pal de paller econòmic, amb més del 13% del PIB de la ciutat. Som un sector preparat per generar ocupació i arrelar la riquesa, però aquesta capacitat, en l’actual situació, s’està ja ressentit i pot abocar-nos al tancament en les properes setmanes i mesos d’hivern, de molts establiments", denuncien en un comunicat.
Els comerciants de Barcelona pateixen amb la inflació i l'augment del preu de l'energia, que en molts casos arriba al 250% en l’electricitat i, en una mitjana del 130% en el gas, i per tant senten que està amenaçada la continuïtat de molts petits negocis de treball autònom, microempreses i petites i mitjanes empreses del comerç barceloní. "Unes xifres que no podem assumir si a més afegim l’actual 21% de l’IVA a la factura del consum elèctric", afegeixen al comunicat.
Les propostes dels comerciants
Davant aquesta inactivitat que denuncien de les administracions cap al seu sector, Barcelona Comerç ha compartit les seves propostes per millorar la qualitat dels botiguers com la rebaixa del tipus impositiu de l’IVA que s’aplica a la factura de l’electricitat, del 21% al 4%, com ja s’ha produït en el cas de la factura del gas. A més, demanen una bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social, fins a la fi de la primavera, el proper 31 de maig de 2023 així com la bonificació del 100% de les quotes del treball autònom fins també la fi de la primavera. Finalment, reclamen l’atorgament d’ajudes directes a totes les empreses que així ho sol·licitin per mitjà de la compensació del 100% del diferencial del cost en les factures de la llum en relació a les de l’any anterior, des de l’1 de gener de 2022 i fins al 31 de maig de 2023.
El preu de la llum
Precisament aquest dimecres el preu de la llum marca el nivell més baix de l'últim any amb 80,44 euros el megawatt hora de mitjana, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). L'electricitat al mercat majorista no es pagava tant barata des del 31 d'octubre del 2021, quan la llum es pagava a 79 euros/MWh. La raó que explica la caiguda de preu és el descens del mercat ibèric del gas (Mibgas) que se situa per sota dels 40 euros el megawatt hora, és a dir, per sota del topall marcat pel govern espanyol que va entrar en vigor al juny. Aquest dimecres serà el primer cop que no caldrà sumar la compensació pels productors de gas sinó restar-la del preu del mercat majorista ja que l'ajust és negatiu en 1,27 euros.