Les precipitacions caigudes durant aquesta primavera han donat un gran respir a la sequera que afecta Barcelona i Catalunya des de fa més de tres anys. Segons les dades recollides per l’Observatori Fabra, el total de precipitació acumulada durant el que portem del 2024 ha superat el registre dels 300 litres (en concret 310,1 l/m²), el que supera els valors acumulats de precipitació enregistrats en els darrers dos anys, i s’acosten als del 2021. En el 2022 es van recollir un total de 307,7 l/m², en el 2023 un total de 309,5 l/m² i en el 2021 327,6 l/m², per la qual cosa és molt probable que es pugui superar aquest valor abans que finalitzi el mes de juny si continuen els nivells de precipitacions.
L’Observatori Fabra, amb més de 100 anys de dades, permet posar en context aquest episodi de sequera. Els últims tres anys han estat el tres més secs des del 1914 a Barcelona, any d’inici de la sèrie pluviomètrica a l’observatori. Mai no hi havia hagut un trienni 2021-2023 tan sec en aquest punt de Barcelona des que hi ha dades. L’any 2023 va ser el segon més eixut registrat a l’Observatori Fabra, a molt poca distància del 2022. Els 309,5 l/m² acumulats en el 2023 signifiquen el segon registre més baix des que es van iniciar les mesures l’estiu del 1913 i se situa a només 1,8 l/m² del rècord absolut que es va registrar l’any 2022.
Comença a revertir la sequera dels darrers tres anys
Segons informa Betevé, gràcies a les pluges que han caigut entre l'1 de gener a l'11 de juny del 2024, i especialment a la pluja abundant de les darreres hores, que s’acumulen als episodis més o menys regulars de precipitació que s’han produït des del mes de març, s’ha començat a revertir l’episodi de sequera extrema que s’ha viscut en aquests darrers tres anys. En el cas de Barcelona, la precipitació acumulada des del gener es troba per damunt de la mitjana climàtica. Malgrat això, la pluja dels darrers 365 dies encara s’emplaça força per sota de la mitjana climàtica (621,5 l/m²), un indicador que encara ens trobem en un context de sequera acumulada. Tanmateix, la pluja ha contribuït a hidratar el sòl i la vegetació, una bona notícia també pel que fa al perill d’incendi forestal.
Les precipitacions caigudes durant el mes de juny han trencat les estadístiques perquè la mitjana del mes de juny és de 32 l/m², tenint present que l’estiu és estadísticament l’estació més eixuta de tot l’any a Barcelona i al litoral. En canvi, la pluja abundant de dimarts a la tarda i el vespre ha deixat registres notables a Barcelona, superiors als 30 l/m² a molts indrets de la ciutat. A l’Observatori Fabra, fins a les 20.30 h, es van registrar 32,4 l/m².
Els Bombers han rebut 22 avisos dimarts
Des de les vuit del vespre del dimarts i les vuit del matí d’aquest dimecres, els Bombers han rebut 22 avisos a causa de la pluja, la majoria d’ells per caiguda d’arbres a la via pública, inundacions en habitatges i algun despreniment. Les comarques més afectades han estat el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. A banda, també hi ha hagut algun incident puntual al Maresme, concretament a Argentona, on s'ha desplomat un arbre. Per la seva banda, el telèfon d'emergències 112 ha registrat 84 trucades per les precipitacions, segons ha informat Protecció Civil. S'han concentrat al Barcelonès (75%) i el Baix Llobregat (9,52%). Per municipis, 53 trucades provenien de Barcelona, seguit de l'Hospitalet de Llobregat (7), Badalona (2) i Castelldefels (2).
Durant la nit el tlf d'emergències @112 ha rebut 84 trucades per pluja
— Protecció civil (@emergenciescat) June 12, 2024
El front previst al litoral de Tarragona i Penedès no ha arribat finalment a la costa.
Es manté el pla #INUNCAT https://t.co/lC9neeuySg