Les obres de restauració del Saló Sant Jordi al Palau de la Generalitat estan aportant un descobriment extraordinari: les pintures renaixentistes originals. Després de l'inici de la retirada de les pintures que cobreixen les parets i el sostre del saló, que va començar el 2 de maig, s'ha revelat una autèntica joia artística. Josep Girabal, subdirector general d'obres i serveis del Departament de la Presidència, ha remarcat la importància d'aquest espai emblemàtic, construït el 1596 i que va requerir 21 anys de dedicació per a la seva construcció. Girabal ha afirmat que l'objectiu de la intervenció és enfortir els valors de l'arquitectura renaixentista, i es preveu que, el 28 de desembre, totes les pintures siguin retirades per tal que, l'agost del 2024, el Saló Sant Jordi recuperi l'essència de l'espai renaixentista després d'una segona fase de treballs.
El projecte de restauració del Saló Sant Jordi es va iniciar el 2019 i va ser desenvolupat segons els criteris establerts per una comissió d'experts encarregada de determinar les tasques que s'havien de realitzar. El Departament de Cultura ha jugat un paper fonamental, oferint orientació sobre la manera de treballar amb les pintures, així com sobre el seu procés de retirada i conservació. Les pintures que actualment s'estan retirant ocupen una àrea de més de 850 metres quadrats. Concretament, es tracta de 24 pintures de gran format situades a les parets, així com de 45 pintures més petites al sostre i la cúpula del Saló Sant Jordi. L'empresa encarregada d'aquesta tasca és Urcotext, que va assumir el projecte amb un pressupost de 1,9 milions d'euros.
Girabal ha explicat que l'objectiu és concloure la retirada de totes les pintures a finals d'any. A continuació, es durà a terme una segona fase de treballs que consistirà en l'adequació provisional dels paraments mitjançant un revestiment de feltre, per tal que el Saló Sant Jordi recuperi l'essència de l'espai renaixentista.
Un dels descobriments més fascinants que s'han fet durant aquest procés és la revelació de restes d'obres renaixentistes originals, que es remunten a l'època de la construcció del saló entre els anys 1596 i 1617. Tot i que la Generalitat ja tenia coneixement de l'existència d'aquestes pintures, ara s'ha descobert l'abast i la magnitud d'aquestes obres. El futur de les pintures serà determinat pels especialistes en patrimoni, que prendran les decisions pertinents respecte al seu tractament i conservació. És important destacar que aquestes pintures originals tenen un valor immens. Actualment, es troben en procés de retirada les pintures realitzades l'any 1926, que es van afegir durant la dictadura de Primo de Rivera per tal de decorar el Saló Sant Jordi.
Girabal ha subratllat que el projecte ha seguit els criteris establerts per la comissió d'experts, que va establir que la intervenció havia de ser reversible. Això implica que les pintures retirades s'han de conservar per si en el futur un museu desitja recuperar-les. No obstant això, en el cas de les pintures sobre les parets, aquesta conservació no és possible. Així doncs, es planteja una decisió crucial: restituir les pintures renaixentistes originals o mantenir les decoratives del 1926. Girabal creu fermament que les pintures renaixentistes tenen un valor molt més elevat que les del 1926.