Els restauradors de Barcelona han rebut amb resignació la prohibició d'estufes de combustió de gas a les terrasses de bars i restaurants, que ha entrat en vigor aquest dimecres 1 de gener. La mesura s'ha tirat endavant d'acord amb l'Ordenança de terrasses aprovada el 2018, que fixava l'eliminació total d'aquest tipus d'estufes a les terrasses a partir del 2025 pel CO₂ que emeten. Les estufes elèctriques sí que estan autoritzades, amb un límit de potència de 150 W/m² i es poden fer servir entre l'1 de novembre i el 30 d'abril. Aquells establiments que no compleixin la prohibició poden ser sancionats. Entre els locals hi ha sensació de conformitat però també d'inquietud, ja que és una inversió que no tenien prevista en plena temporada d'hivern, tot i que feia anys que estava anunciada aquesta prohibició.
És el cas de l'Aitor, que dirigeix un restaurant ubicat a Rambla de Catalunya i que ha explicat a l'ACN que la prohibició els complica la vida perquè no van poder preveure i repartir aquesta despesa de forma adequada al seu moment. "En el nostre cas vam reparar totes les estufes de combustió de gas que teníem i ara veiem que ens ho podíem haver estalviat", afegeix. A més, recorda que es tracta d'aparells cars que poden arribar als 300 euros i que s'han de comprar amb perspectiva perquè han de durar molts anys. L'Aitor també insisteix que s'ha de tenir en compte el cost elèctric, que pot disparar la factura actual. "No només estem parlant de la compra d'estufes noves, sinó també de pagar més llum de la que paguem", conclou.
En la mateixa línia s'expressa en Nicolás, que regenta un altre local en aquesta mateixa via. En el seu cas va fer una inversió abans de la temporada d'hivern comprant dues estufes de combustió de gas. En veure la notícia de la prohibició les ha hagut de retirar i comprar aparells nous. "Sense estufes a fora no podem tenir gent", assenyala, "a la gent li agraden més les de gas, però és veritat que les elèctriques poden donar més seguretat". D'altra banda, sosté que en el seu cas va fer una compra ràpida, perquè va notar que els aparells pujaven de preu, coincidint amb la pujada de demanda. Si bé considera que és una despesa important, recorda que encara ho és més per aquells establiments de restauració petits i sense tants recursos com els grans.
Si bé en el primer dia de prohibició ja hi ha molts bars i restaurants que han fet el canvi, d'altres han explicat que ho faran durant els pròxims dies. Diverses de les terrasses no han encès les estufes de combustió de gas per si de cas, i d'altres sí que ho han fet, conscients que serà una de les darreres vegades. Un tercer grup ha explicat que ja tenien estufes elèctriques d'abans, així que l'anunci no els ha afectat en absolut.