L’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial ha expressat la seva estupefacció pel que consideren “continues inspeccions irregulars” en els bars i restaurants de la plaça i han reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que els deixin “treballar amb normalitat”. Per mitjà d’un comunicat, aquesta entitat ha volgut donar a conèixer “l’estupefacció i indignació” dels restauradors davant la situació de “contínues inspeccions irregulars” que, asseguren, viuen des del mes d’octubre, “quan els seus locals van començar a rebre inspeccions del Districte i de la Guàrdia Urbana de forma constant”.
Segons portaveus de la Plaça Reial, en els últims anys han notat una manca de diàleg amb els responsables del districte, no hi ha hagut interlocució directa amb els operadors i interès pels comerços. A més, afegeixen que a l’octubre passat els restauradors van rebre una inspecció per controlar el nombre de taules a les terrasses i, des de llavors, als mesos de febrer i març van començar a rebre sancions fins que a l’inici de la Setmana Santa, del 8 al 10 d’abril, va arribar “l’episodi més tens”. De fet, l’entitat assegura que aquells dies, agents de la guàrdia urbana van irrompre a la plaça Reial a l’hora de sopar.
Durant aquelles intervencions s’haurien retirat taules i, en algun cas, fins i tot van fer moure els clients al·legant que les taules eren il·legals, però, sempre segons els restauradors, “després de presentar al·legacions van poder demostrar que no hi havia cap irregularitat, fins al punt que el 29 d’abril, la Guàrdia Urbana es va disculpar per un malentès entre ordres internes”. Tot i això, l’endemà mateix van tornar a tenir inspeccions massives acompanyades de sancions i obertura d’expedients. En aquells casos en què no van poder trobar irregularitats en les taules, els inspectors van obrir expedients per elements suposadament no autoritzats que ni tan sols estan tipificats a les ordenances municipals.
Els restauradors recorden que ja van denunciar la situació abusiva a l’Ajuntament de Barcelona per l’increment del mil cent per cent (1100%) de la taxa de terrasses, és a dir, van multiplicar per 11 la taxa de terrasses i reclamen que “que se’ns deixi treballar i dur a terme la nostra activitat sense coacció, ni amenaces, ni assetjaments i, de pas, ens agradaria saber per què s’està cometent aquesta injustícia contra els nostres negocis, en lloc de sumar esforços i actuar conjuntament per garantir la seguretat en un barri on, com a la resta de Barcelona, s’ha incrementat la delinqüència”.
Queixes dels veïns
El posicionament dels restauradors contrasta amb el d’entitats veïnals com l’Associació de Veïnes i Veïns del Barri Gòtic, que ja al novembre va denunciar la “privatització” de la plaça Reial, criticant l’aparició de “noves terrasses a tot el perímetre interior, reduint a la mínima expressió la part no mercantilitzada de la plaça”. Els veïns assenyalaven aleshores que el problema venia de lluny, ja que “abans de la pandèmia, l'abús de terrasses ja era un fet més que denunciat”, amb problemes reconeguts com la “sobreocupació de taules, incompliment de llicències i impunitat total”. Fins i tot assenyalen que el 2015 es van “comptabilitzar més de 1600 cadires privades per només 8 de públiques”.