Mentre els actuals restaurants del Moll de Gregal del Port Olímpic viuen la seva última campanya de Nadal abans de la parada forçada per a donar pas a les obres de rehabilitació de tot l’entorn, dins de la nova orientació que el govern municipal vol donar a aquesta instal·lació portuària en el marc de la filosofia de l’economia blava, l’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer aquest divendres l’adjudicació del 80% de llicències sol·licitades per poder reobrir un cop finalitzades les obres, l’estiu del 2024, a punt per acollir la celebració de la Copa Amèrica de Vela. Dit d’una altra manera, el 8 de gener del 2023 serà l’últim dia de servei dels actuals restaurants, però ja se sap quina serà l’oferta a partir de l’estiu del 2024.
Així, l’anomenat Balcó Gastronòmic, que naixerà amb l’objectiu de connectar la ciutat amb el mar, comença a prendre forma després que Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) ha adjudicat el 80% de les propostes que integraran la nova oferta de restauració del Port Olímpic. La selecció de projectes que formaran part d’aquesta nova etapa s’ha fet per mitjà d’un concurs públic en què s’han tingut en compte, entre altres criteris, la qualitat i l’estil de cuina i producte, el disseny i ambientació proposats per als espais interiors dels locals i les mesures de sostenibilitat establertes. En total, s’hi han presentat 15 propostes, que han estat valorades per un jurat format per representants de l’Ajuntament de Barcelona, B:SM, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona, el Gremi de Restauració de Barcelona i la Fundació Alícia, entre altres agents vinculats al sector.
Aquests són els restaurants que podran obrir l’estiu del 2024:
Cuines del món – innovació: Grup Sagardi
Cuines del món – innovació: Pantea Group
Gastronomia blava: El Cangrejo Loco
Cuina flexiteriana: Pantea Group
Cuina catalana: La Fonda del Port Olímpic
Cuina del Mediterrani: La Barca del Salamanca
Cuina del mar: La Taberna Gallega de Marcos
Aperitiu: Platets
Menú diari: Los Huevos de Colón
Transformació de la restauració
Segons l’ajuntament, aquest primer concurs ha permès adjudicar 9 dels 11 restaurants que conformaran el Balcó Gastronòmic. Els 2 espais restants seran adjudicats durant el primer trimestre del 2023. També en aquest mateix període s’obrirà el concurs que determinarà com seran els tres establiments gourmet que completaran el Balcó Gastronòmic. Aquests espais actuaran com a petites botigues gastronòmiques complementàries als restaurants. A més, el Balcó Gastronòmic serà un gran passeig que connectarà la ciutat amb el mar. Es tracta d’una àrea de 24.000 m², 8.000 dels quals destinats a espais de restauració, ubicada al Moll de Gregal, un àmbit que es començarà a renovar per complet a finals del mes de gener i que estarà enllestit a finals de l’estiu del 2024. En total, el projecte té un pressupost de 15,9 milions d’euros.
La reforma permetrà definir un entorn sense obstacles que afavorirà el diàleg entre l’activitat del Port Olímpic, Barcelona i el Mediterrani. El nou centre gastronòmic disposarà d’una connexió directa amb la platja de la Nova Icària i tres eixos verticals equipats amb escales i ascensors que milloraran la connexió de tots els àmbits del Port Olímpic amb la ciutat. A més, es construiran zones d’estada i miradors que convidaran a relaxar-se, seure-hi i gaudir de les vistes.