Sis anys després, Felip VI torna a la sala de plens de l’Ajuntament de Barcelona. Un petit retrat del monarca espanyol ha estat col·locat a la sala de plens “per imperatiu legal i seguint les indicacions dels serveis jurídics”, segons ha informat el consistori.
Es dona compliment així a una sentència del Tribunal Suprem que força tots els ajuntaments a posar una fotografia de Felip VI a les sales de plens en virtut d’una normativa estatal que està per sobre de qualsevol reglament municipal.
En una paret lateral
El retrat de Felip VI en cap cas presideix la sala de plens. S’ha col·locat en una paret lateral i queda de cara a la bancada on seuen els regidors dels grups d’Esquerra Republicana, Ciutadans i el PP. No poden veure la fotografia els representants de BComú, el PSC, Junts i Barcelona pel Canvi, als quals els queda d’esquena. Des de la presidència de la sala de plens, l’alcaldessa Ada Colau tampoc té visió directa de la imatge del monarca.
Feia sis anys que no hi havia cap imatge de la família reial espanyola a la sala de plens. El 23 de juliol del 2015, el primer govern d’Ada Colau va retirar el bust del rei Joan Carles I argumentant que ja no era cap d’estat. La Delegació del Govern espanyol va recórrer la decisió davant dels tribunals i el març del 2018 un jutjat de Barcelona va ordenar a l’Ajuntament col·locar el retrat del Rei "en un lloc preferent i d'honor del seu saló de plens".
Sentència del Suprem
El govern municipal va presentar un primer recurs al TSJC, que va ser desestimat, i un altre al Tribunal Suprem, que en última instància ha obligat el consistori a posar el retrat de Felip VI. El Suprem, a la seva sentència, sosté que l'article 85.2 del Reglament d'Organització i Funcionament de les Entitats Locals, disposa que "en un lloc preferent del saló de sessions estarà col·locada l'efígie del rei". Per a l'alt tribunal, la norma deixa clar que "ha d'estar present el símbol de la forma política de l'Estat, fent-se visible que el poder local s'exerceix amb coherència amb aquesta forma política".
Durant els primers plens d’aquest mandat, el líder municipal del PP, Josep Bou, va portar un retrat del rei a cada sessió. En haver-hi sentència ferma havia reclamat que es posés la fotografia del monarca. Segons Bou, "al cap i a la fi és la imatge del cap de l'estat, i l'Ajuntament de Barcelona també és Estat. Aquí no hi ha política, aquí hi ha legalitat".