La plaça del Canòdrom (districte de Sant Andreu de Barcelona) afrontarà d’aquí a uns mesos una reurbanització que deixarà enrere l’actual espai provisional i que estarà enllestida a finals del 2023, un cop el districte ha donat llum verda al projecte de reforma per tal de convertir-la en un espai enjardinat i d’ús ciutadà que evoqui el passat. La inversió prevista per a l’execució de les obres és de tres milions d’euros i pel que fa al calendari, la previsió és poder iniciar obres a finals d’any i la durada prevista de les obres, segons el projecte, és d’11 mesos, de manera que l’obra podrà estar enllestida el 2023. 

La reurbanització de l’espai és una reivindicació veïnal des de l’any 2006, que va motivar la constitució d’una taula veïnal el 2008 amb entitats del barri que va iniciar el procés participatiu. Segons ha informat l’ajuntament, en aquest procés participatiu del 2008, les entitats del barri van plantejar diverses necessitats, usos i propostes, amb idees molt variades, tot i que queden incorporar algunes últimes aportacions veïnals abans de tancar projecte i licitar obres. Ara per ara, el projecte inclou una àgora per a actes a l’aire lliure, una àrea per a gossos, una cistella de bàsquet, jocs infantils de diferents edats i plantacions que garanteixin àrees d’ombra. 

Renovació total

La reurbanització de la plaça del Canòdrom, actualment urbanitzada com a espai lliure públic amb caràcter provisional, preveu una renovació total que passarà per la demolició de tots els paviments existents; reixes de drenatge; murets delimitadors; i el desmuntatge i la retirada de les lluminàries; senyals verticals; i mobiliari urbà (bancs, papereres i jocs actuals). El projecte preveu la remodelació de tots els paviments interiors dins l’àmbit d’actuació que limita amb les calçades dels carrers Pardo, Can Ros i Concepción Arenal.

Imatge virtual de la futura urbanització / AjBCN

D’altra banda, la senyalització vertical es renovarà i s’adaptarà a la normativa. Igualment, es projecta la renovació total i la modernització de l’enllumenat. El projecte defineix l’enjardinament i la xarxa de reg de quatre grans parterres situats al centre superior de la plaça, una vorada enjardinada que encercla l’àrea de gossos i tota la malla exterior arbòria que continua la forma de l’edifici existent tancant la plaça. La superfície enjardinada total serà de 2245,5 metres quadrats. A més, es durà a terme una actuació de caràcter unitari que preveu crear una zona per a gossos (450 m²); ampliar els jocs infantils en la franja de 6 a 12 anys; incrementar i millorar l’arbrat amb la inclusió de praderies i plantes aromàtiques; incrementar les superfícies d’ombra; crear un espai destinat a un escenari (actes públics, cinema a la fresca…); crear un espai lliure de joc; incloure una cistella de bàsquet; garantir l’accessibilitat a la plaça a través de 3 grans entrades situades en els carrers perimetrals, i mantenir el traçat de la pista de llebrers, entre altres.

La proposta planteja un pla amb un suau pendent del 2% que permet l’acord amb totes les rasants de l’entorn. Sobre aquest pla lleugerament inclinat es defineix una malla de camins que incorpora les traces dels desplaçaments més usuals. L’organització en malla permet múltiples recorreguts possibles i desjerarquizats. La pista que s’ha pactat conservar és un circuit de quatre metres d’ample, dimensió que redueix la pista original. Al voltant d’aquest nou contorn hi haurà una plantació vegetal amb una densitat que permeti redescobrir la pista com un gran buit, que faci recordar la buidada pista de llebrers antigament oculta després del mur perimetral, el recinte que restringia l’accés, actualment obert a la ciutat. Hi haurà una plantació en malla, amb distància entre arbres de 4 a 6 metres que garantirà que en l’àmbit global el conjunt funcioni i compensi l’efecte ‘Illa de calor’, aconseguint disminuir la temperatura entre 3 i 5 graus. En un context d’emergència climàtica, la canòpia permet evitar aquest efecte gràcies a una zona d’arbrat densa. 

El Canòdrom: arquitectura moderna de postguerra

El nom de la plaça ve de l’edifici de l’antic Canòdrom, d’Antoni Bonet i Josep Puig, de l’any 1964, que forma part del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat, i té una especial importància dins del barri. L’edifici del Canòdrom és una de les obres més singulars de Barcelona, i forma part d’un conjunt d’obres de l’arquitectura moderna que sorgeix després de la guerra, ja que és l’únic edifici amb una estructura metàl·lica singular a Barcelona que ha sobreviscut a aquells anys. La característica més singular és la seva estructura, és la que condiciona la forma de l’edifici: la paràbola de la coberta, l’estriat vertical dels brise-soleils i el conjunt de grades i terrassa. Calculada per l’enginyer aeronàutic Vicente Cudós, està realitzada completament amb acer, donant al conjunt una major lleugeresa de línies. 

La plaça vista des de les grades de l'antic Canòdrom / Vicente Zambrano González - AjBCN

Amb el declivi de les curses de llebrers, l’edifici va perdre l’ús com a canòdrom i va tancar les portes l’any 2006. Després de diverses fases de rehabilitació de l’edifici on es va adequar el seu interior a un nou ús, en el 2016 va iniciar una nova etapa com Ateneu d’innovació Digital i Democràtica per tal d’acostar la cultura digital i la innovació democràtica al territori proper i ser alhora lloc de trobada per a comunitats organitzades, projectes socials, centres de recerca i ciutadania. 

Per això s’acullen projectes punters en residència, es dona suport a la recerca i s’assessora entitats i col·lectius del barri que vulguin implementar eines digitals i de participació en els seus projectes. En el marc de la renovació de l’espai, més endavant s’executaran diverses millores en l’edifici del Canòdrom, com la incorporació d’un espai de cafeteria i la modificació de l’entrada principal, així com la substitució dels tancaments actuals de l’escala exterior que milloraran la connectivitat de l’edifici amb l’entorn.