Revés judicial a Vox després de recórrer un acord de l'Ajuntament de Barcelona. El jutjat contenciós administratiu número 11 de la ciutat comtal ha decidit desestimar el recurs del grup municipal i blindar el pacte de la Comissió de Presidència del consistori per arraconar la formació d'ultradreta de la presa de decisions al municipi. La iniciativa, presentada el mes de gener per Barcelona en Comú, té per objectiu apartar la formació de Santiago Abascal de la presidència de districtes i comissions, deixar-la al marge de les trobades amb entitats i grups de treball, i evitar que ningú subscrigui cap iniciativa d'impuls i control presentada pel partit d'extrema dreta. La formació liderada per Gonzalo de Oro ja va considerar en el seu moment que l'acord era "delirant i totalitari", i va anunciar que denunciaria el pacte perquè vulnera el dret fonamental a la participació política i la llibertat d'expressió. La proposta de BComú va prosperar en rebre els suports del PSC, Trias per Barcelona i ERC. Només el PP i Vox hi van votar en contra.

La jutgessa precisa que la iniciativa no té efectes jurídics

La jutgessa ha desestimat el recurs de Vox argumentant que el cordó sanitari que la majoria dels partits del consistori han decidit aplicar contra la formació d'extrema dreta "no té efectes jurídics". En la sentència, avançada per ElDiario.es, ha retret a Vox que apunti només que la decisió de l'Ajuntament "limita el seu discurs polític" i ha dit que no queda "evidenciat" que aquests grups municipals s'imposin a una minoria política —la de Vox—. "No s'ha provat que, de resultes de l'acord, els representants polítics s'hagin vist pertorbats en l'exercici de participar en els assumptes públics", ha conclòs la magistrada. Actualment, Vox compta amb 2 dels 41 regidors que hi ha a l'Ajuntament de Barcelona.

Un consistori "lliure de discursos d'odi"

El pacte presentat per la formació de l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau perseguia barrar el pas a l'extrema dreta al consistori. L’acord declara l’Ajuntament com una institució "lliure de discursos d'odi, on no tingui lloc ni el racisme ni les discriminacions de cap mena". La proposta la va defensar la regidora de BComú Jess Gonzàlez, que va reclamar un Ajuntament "encara més compromès amb la democràcia, els drets humans i les diversitats". El passat mes de novembre ja es va aprovar un "cordó democràtic" al consistori amb un text que instava les formacions a "arribar a un consens que, més enllà de colors polítics, doni prioritat als valors democràtics, com es va fer al Parlament".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!