L’Ajuntament de Barcelona treballa en la reforma de l’actual ordenança de convivència, el text que regula les mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a la via pública i amb l’horitzó de tenir el nou text en vigor cap a l’estiu del 2025. Per avançar en aquesta reforma, necessària atès que el text vigent és del 2005, aquest divendres la comissionada de convivència, Montserrat Surroca, ha presentat als grups municipals un avantprojecte que inclou una sèrie de propostes per a poder debatre al llarg del procés que portarà fins a la seva aprovació definitiva. Per tant, es tracta d’un redactat obert i subjecte a canvis i noves incorporacions.
Amb tot, aquest document de treball marca les línies bàsiques del projecte, amb propostes de canvis en l’articulat que inclouen, entre d’altres l’actualització de conceptes, l’adequació a les lleis actuals i, especialment, un enduriment de les situacions sancionables així com de les pròpies sancions, amb punts concrets com ara la persecució de les anomenades rutes de borratxera i el consum d’alcohol així com altres actuacions a la via pública, com la realització de necessitats fisiològiques, la realització de pintades i els actes que atemptin contra la llibertat sexual. També inclou l’aplicació de mesures alternatives a les sancions i la millora dels sistemes per cobrar sancions a estrangers, demandes que recentment havia posat sobre la taula el Síndic de Greuges de Barcelona.
Les rutes de borratxera, prohibides
En concret, un dels punts destacats per Surroca ha estat la prohibició de les anomenades rutes de borratxera o rutes etíliques dins de l’apartat sobre el consum d’alcohol, que tindrà canvis importants, el més significatiu dels quals, segons la proposta presentada per l’Ajuntament, és el següent redactat: "Es prohibeix la publicitat, l’organització, la venda i la realització de circuits o itineraris per diversos establiments o locals d’oci de la ciutat, amb la finalitat principal de consumir begudes alcohòliques de forma continuada, així com el trasllat o el retorn de persones que hi participin”. Així mateix, s’enduriran les sancions pels botellots i el per consum d’alcohol en la via pública, que està prohibit, en supòsits com que “el lloc on es consumeixi es caracteritzi per l’afluència de persones menors d’edat o es realitzi de manera que pugui incitar al consum a aquestes persones”.
Altres novetats proposades són l’agreujament de sancions per fer necessitats fisiològiques en la via pública en supòsits com la realització “en les immediacions de lavabos públics o de lliure accés públic”, “en les immediacions d’establiments de concurrència pública, tals com establiments o de restauració”, o “quan es realitzi en carrers de 4 metres o menys d’amplada”. Segons els casos, les sancions poden arribar fins als 1.500 euros. Cal recordar que, en aplicació de les lleis vigents, en la nova ordenança s’eliminen les al·lusions al concepte de faltes, que ja no existeixen en la nova regulació estatal.
Actes contra la llibertat sexual
Un altre apartat innovador és el que afegeix a la proposta de normativa la prohibició d’actes “que atemptin contra la llibertat i la indemnitat sexual a l’espai públic”, entre les quals s’inclouen “l’exhibicionisme i la masturbació”, les “manifestacions o expressions verbals que puguin resultar degradants o humiliants”, així com els “tocaments o fregaments”, incorporant específicament els “simuladament accidentals”. Cal tenir en compte que la normativa de convivència persegueix aquestes situacions a través de la sanció administrativa, ja que quan els mateixos supòsits s’eleven a conductes delictives, ja passen a la via penal.