La construcció del temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona viurà l’any 2025 un punt d’inflexió, ja que un cop finalitzada la torre de Jesús aquell any, que incorporarà un espectacular mirador, el tronc central de torres de la basílica estarà finalitzat i això farà que tot l’esforç constructiu es traslladi a la part principal que encara queda per aixecar, la façana de la Glòria, que ha de ser l’entrada principal de l’església i que inclou un component conflictiu que és la construcció d’un pont per sobre del carrer Mallorca rematat amb una escalinata per a la construcció del qual, segons els plans de la Junta Constructora, caldria expropiar els veïns dels edificis del davant.
De fet, el conflicte de l’escalinata continua sobre la taula, i en el marc de la presentació de l’estat de les obres d’aquest dijous, la Junta Constructora no ha assenyalat cap nou moviment en aquest aspecte, però sí que ha apuntat una novetat des del punt de vista constructiu: l’any 2025 començaran les obres de la façana de la Glòria, en concret, segons ha assenyalat Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família, es començarà a “aixecar les vuit columnes de la façana”. Per fer-ho possible, el mateix Faulí ha anunciat que està previst instal·lar una bastida al carrer Mallorca, que anirà modificant-se a mesura que avancin les obres.
La bastida, en tot cas, “no afectarà el trànsit”, ha apuntat Fauli, que ha assenyalat que encara han d’acabar de concretar amb l’Ajuntament de Barcelona com serà aquesta instal·lació que permetrà aixecar la façana. Això sí, es treballarà, segons ha indicat el director general de la Junta Constructora, Xavier Martínez, “dins d’allò que ens permet la llicència d’obres”, per la qual cosa, almenys de moment, es construirà en la verticalitat de la façana, sempre “dins dels límits del solar”. L’inici d’aquestes obres suposarà el trasllat de l’esforç principal cap a la zona del carrer Mallorca per aixecar una façana, que, escalinata a banda, podria estar acabada en un període d’uns vuit anys, dins de la previsió -del “desig”, segons Martínez- de finalitzar les obres cap a l’any 2033.
Els treballs per la banda del carrer Mallorca començaran per les vuit columnes que han de sustentar la façana de la Glòria, la més elaborada del temple, orientada al mar i que ha d’esdevenir l’entrada principal al temple. En la seva decoració representarà la història de la humanitat segons les creences cristianes, des d’Adam i Eva fins al judici final, incloent-hi les ensenyances de Jesús i el camí fins a la glòria i la felicitat eterna. Com les façanes del Naixement i la Passió, inclourà quatre campanars, dedicats als apòstols Andreu, Pere, Pau i Jaume el Major. Pel que fa a les vuit columnes que suportaran la façana i que estaran situades al límit del solar, estaran dedicades a les benaurances.
L’escalinata continua pendent
Ara bé, aquest inici d’obres no respon, encara, a cap solució respecte a la qüestió de l’escalinata, inclosa dins el projecte de pòrtic o nàrtex que ha de facilitar l’entrada per aquesta façana que, a causa de la diferència de cota entre els carrers Provença i Mallorca, queda elevada uns quatre metres sobre el nivell del carrer. La Junta Constructora, així com experts en l’obra de Gaudí, defensen que l’escalinata respon a un projecte de Gaudí i, per tant, no renuncien a la seva execució. La qüestió és que al davant hi ha edificis d’habitatges que, en menor o major mesura segons el projecte definitiu, haurien de ser expropiats.
En aquest sentit, abans de l’estiu, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la seva intenció d’acordar una solució a tres bandes -consistori, veïns i temple- dins de l’actual mandat municipal, és a dir, abans del 2027. Tot i que aquesta voluntat del govern municipal ja ha suposat un petit avenç en la qüestió, la mateixa Junta Constructora ha apuntat que, de moment, “no hi ha una resposta clara”: “Estem en diàleg amb l’Ajuntament”, ha apuntat Martínez, per afegir que en aquests moments, “no hi ha res a explicar, tot just s’ha iniciat el diàleg i quan hi hagi notícies els convocarem per explicar-les”.
Amb aquest posicionament de la Junta Constructora, de moment el que queda clar és la intenció de començar els treballs en vertical i sempre dins dels límits del solar, que ja compta amb tots els permisos necessaris i que estava pendent de poder alliberar esforços del tronc central per poder-los dedicar a aquesta part. Ara bé, més tard o més d’hora caldrà trobar una solució que satisfaci totes les parts. En aquest sentit, una possible solució apuntada per la mateixa Junta Constructora és utilitzar un solar molt proper, al carrer Mallorca entre Lepant i Marina i propietat de la Sagrada Família, on es podrien reubicar els veïns expropiats. En tot cas, quan la Junta Constructora apunta a l’acabament d’obres en el termini d’una dècada, no inclou necessàriament l’escalinata, de tal manera que no és descartable que la seva resolució quedi per a més enllà del 2034.