La Sagrada Família ha començat a col·locar les peces escultòriques que culminaran les torres dels evangelistes Lluc i Marc, dues del conjunt de quatre torres centrals que envoltaran la torre principal, la de Jesús. Per al 2023 quedaran pendents les altres dues, dedicades als evangelistes Joan i Mateu. D'entre totes, la que està més avançada és la torre de Lluc, on després d'haver col·locat l'icosaedre, fa tan sols uns dies, aquesta setmana s'ha continuat amb la col·locació de les ales, i en les pròximes setmanes es culminarà amb la col·locació del llibre i del tetramorf corresponent, el d'un bou. Posteriorment, se seguirà el mateix procediment amb la torre de Marc, i es preveu que ambdues s'il·luminin el pròxim 16 de desembre.
Les quatre torres dels evangelistes faran 135 metres un cop finalitzades, i seran les terceres més altes del temple, per darrere de la torre de la Mare de Déu i la de Jesucrist, que un cop enllestida serà la construcció més alta de tota Barcelona amb 172 metres i mig d'alçada. Cadascuna de les torres evangelistes estarà coronada per 4 peces que en conjunt fan 15 metres d'alçada. La primera peça és un icosaedre daurat, a sobre del qual es col·locarà una figura del tetramorf que identifica cada autor de l'evangeli i que està acompanyada d'un llibre i unes ales. Els tetramorfs, “les figures amb les quals la iconografia cristiana, l'art i l'arquitectura han representat durant segles evangelistes”, seran un cap de bou per Lluc, un lleó per Marc, un home per Mateu i una àliga per Joan, i han estat dissenyades per l'escultor Xavier Medina Campeny.
Així col·loquen les ales a la torre de Lluc
A partir de la primera peça, l'icosaedre, un poliedre de vint cares, sorgeixen les dues ales, peces de formigó de 9 metres d’alçària que tenen un armat d’acer de gran complexitat geomètrica que els atorga "una qualitat i resistència especials". Aquesta setmana ha començat la col·locació de les ales de la torre de Lluc, i en aquest vídeo es pot apreciar la seva grandària i com és d'espectacular el procés per incorporar-la a la torre. Els treballs dels operaris es duen a terme entre les bastides actuals que cobreixen les dues torres, les quals s’aniran retirant a mesura que avanci la col·locació de les peces escultòriques.
Després de la col·locació de les dues ales, el següent pas serà la col·locació del llibre, que té escrites les inicials de cada evangelista amb un trencadís. El procés culminarà amb la col·locació del tetramorf. Es preveu que a tot estirar a mitjans de desembre estiguin enllestides les dues torres del costat muntanya, la de Lluc i Marc, que s'il·luminaran el pròxim 16 de desembre, amb motiu de la sortida del tradicional Concert de Nadal de la Basílica de la Sagrada Família.
Què més faltarà per acabar la Sagrada Família?
El 2023 està previst que s'acabin també les altres dues torres dels evangelis, la de Mateu i Joan, i també es continuarà treballant en la torre de Jesús per elevar-la dels 126 metres actuals fins als 144 metres. Amb tot, encara quedaran uns quants anys d'obres per culminar el temple, que no té una data fixada al calendari i podria allargar-se més enllà del 2030. La creu de quatre braços de 17 metres d’altura que coronarà la torre més alta hauria d’estar acabada el 2026. Altres actuacions inclouran la rehabilitació de la façana del Naixement, la més antiga de la Sagrada Família, així com la capella de l’Assumpta, que se situa a la façana de l’absis al carrer Provença. Quedaran altres parts de la basílica, com ara les cobertes laterals i de la nau central, la façana de la Glòria, amb les quatre torres completes, el Baptisteri, la capella de la Penitència, i els controvertits accessos; i la Sagristia, que quedarà per al final.