La massificació turística és un problema prou conegut a la ciutat de Barcelona, i fins i tot el mateix tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, admet sense embuts que la ciutat ha arribat “al límit” pel que fa a l’afluència de visitants. Per això, el govern municipal s’ha dotat d’un nou instrument que servirà de plataforma per a la gestió turística amb la vista posada en una millora del coneixement de la situació i la seva reconducció. Es tracta dels Espais de Gran Afluència o EGA, un nou acrònim que incorpora l’Ajuntament en el seu dia a dia.

Valls, que ha presentat aquest dimecres aquesta nova definició, ha informat que se n’han identificat setze d’aquests EGA a la ciutat, vuit de les quals són eminentment turístics: Park Güell; Sagrada Família; Boqueria-Gardunya; passeig de Gràcia-plaça Catalunya; Barri Gòtic; la Rambla; Sant Pere-Santa Caterina-la Ribera, i la Barceloneta. La resta d’EGA es configuren a l’entorn del Camp Nou; Turó de la Rovira; Glòries; rambla del Poble Nou, Parc del Fòrum, Front Marítim; Mercat de Sant Antoni, i Montjuïc-Poble Sec. Els tres primers, Park Güell, Sagrada Família i Boqueria-Gardunya seran els que prioritzarà l’Ajuntament de Barcelona en aquesta nova manera d’afrontar la gestió turística.

En aquest context, Valls ha assenyalat que el desplegament dels EGA s’iniciarà ja als tres primers àmbits amb 33 accions concretes que s’aplicaran progressivament amb una inversió de més de 44 milions d’euros i que comprendran reforços en la plantilla d’agents cívics o d’equips de neteja, o retirada de mobiliari urbà obsolet. En tot cas, el tinent d’alcaldia ha volgut posar l’èmfasi no en aquestes actuacions concretes sinó en l’activació global d’un nou sistema de “governança” en aquells llocs de Barcelona que pateixen “saturació de l’espai públic, transformació d’usos, gran volum de mobilitat i dificultat per desenvolupar la vida comunitària”.

 

De fet, aquestes característiques es corresponen precisament als tres àmbits prioritaris, ja que la Sagrada Família acull uns 20 milions de visitants anuals (sumant interior i exterior del temple), la Boqueria també uns 20 milions i el Park Güell quasi 5 milions, i en aquest sentit Valls ha volgut destacar que amb el nou instrument dels EGA es podrà “actuar amb dades” per diagnosticar la situació i establir les actuacions a seguir, que es complementaran amb una campanya de comunicació adreçada als turistes on “posem l’accent en que Barcelona és la nostra ciutat, i on tothom és benvingut en la mesura que sigui respectuós”. “Posar límits és complicat, però crec que estem al límit de turistes a Barcelona”, ha reiterat Jordi Valls.

Actuacions a la Sagrada Família

Pel que fa a les actuacions concretes als tres EGA prioritaris, des d’aquest mateix estiu a l’entorn de la Sagrada Família s’ha començat a treballar en la definició del projecte d’urbanització dels carrers Provença i Marina i de millora dels accessos al metro, amb la previsió de destinar-hi 11 milions d’euros; la inversió d’uns 2,75 milions d’euros per a la reforma de la plaça Pablo Neruda; la reordenació de l’espai públic i dels elements urbans existents al voltant del temple amb un cost d’uns 150.000 euros; el soterrament de línies aèries de subministrament amb 800.000 euros; mesures de suport al comerç de proximitat per enfortir l’Eix Avinguda Gaudí o bé l’anàlisi de l’accessibilitat a la zona; així com d’altres que ja s’han posat en marxa com per exemple la reordenació de l’estacionament d’autocars turístics que s’ha fet.

Recurs Turistes sagrada familia turisme / Foto: Carlos Baglietto
Un grup de turistes en bicicleta a l'entorn de la Sagrada Família / Foto: Carlos Baglietto

Actuacions a Boqueria-Gardunya

Pel que fa a l’EGA Boqueria-Gardunya, està previst destinar 1,8 milions d’euros a la millora dels Jardins del Doctor Fleming i intervencions puntuals a la plaça de la Gardunya; la contractació de quatre nous agents cívics al Mercat de la Boqueria i els seus entorns; la reforma i consolidació del porxo dels jardins de Rubió i Lluch i la façana del recinte del carrer de l’Hospital; a banda d’un pla específic per canviar les dinàmiques de convivència i seguretat a la plaça de la Gardunya.

comerç compra mercat boqueria barcelona peixeteria - Carles Palacio
Una peixateria del mercat de la Boqueria / Foto: Carles Palacio

Actuacions al Park Güell

Finalment, i pel que fa a l’EGA del Park Güell, algunes mesures previstes en el pla ja s’han presentat recentment, com l’ampliació de l’àrea de restricció del trànsit al barri de la Salut, la reordenació de les parades de taxi, la introducció de reforços en les línies de bus 24, V29 i 116 –aquesta última s’ha eliminat de les aplicacions d’enrutament–, així com la instauració de la venda d’entrades únicament per internet. El Pla d’EGA contempla també altres mesures com la inversió d’uns 7 milions d’euros per a la reurbanització dels entorns del Park Güell, com el carrer del Torrent del Remei, la Font del Carbó o la connexió del carrer del Repartidor amb el passatge Turull. El Pla també preveu l’adquisició de La Miranda com a equipament públic al barri de la Salut per consolidar-lo com a espai cultural i comunitari del barri.

una turista fotografiant els medtallons de Parc Güell / ACN
Una turista fotografiant els medallons de Parc Güell / Foto: ACN

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!