El conflicte que fa dècades que enfronta la Junta Constructora de la Sagrada Família amb els veïns que podrien resultar expropiats per la construcció de l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria hauria d’estar resolt en els pròxims deu anys, en paral·lel al calendari que el mateix temple s’ha fixat per a l’acabament de la basílica, perquè encara que l’execució de l’escalinata del carrer Mallorca pugui quedar per a més endavant, és evident que cada cop és més a prop el moment d’afrontar la qüestió, i més un cop el mateix Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a trobar una solució aquest mateix mandat.

 

Aquest divendres, qui ha mogut fitxa ha estat la Junta Constructora, que en el marc de l'acte de resolució de la primera convocatòria del Fons d'Acció Social del temple, ha abordat la qüestió assenyalant que es treballa per trobar “una solució adequada”. De fet, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha recordat, segons recullen diverses agències, que el temple és propietari de terrenys a l’illa contigua a l’afectada, al mateix carrer Mallorca entre Lepant i Marina, assenyalant que aquest solar “pot ser el punt de partida per a una possible solució” per als veïns afectats.

De fet, una de les possibles solucions al conflicte implicaria construir pisos en aquest espai per reallotjar els veïns que siguin expropiats, que segons la classificació de l’Ajuntament, podrien comprendre entre 113 i 138 habitatges, que podrien cobrir tota la demanda de veïns desplaçats en el cas d’una expropiació de mínims. En tot cas, Camps ha remarcat que "primer cal saber com vol afrontar l’Ajuntament la solució i quina és la seva predisposició”, però també ha assenyalat que “no és cap problema” el fet que “els veïns hagin manifestat que no volen marxar del barri”. “Buscarem la solució adequada perquè tots puguin quedar-se al barri”, ha afegit Camps, per apuntar que, en tot cas, això suposarà “moltes reunions”, ja que “no es pot decidir d’un dia per l’altre”.

"La qüestió és no tancar-se en banda, sinó que busquem solucions de la millor manera possible, i això exigeix negociar amb l’administració municipal i, al mateix temps, amb els veïns”, ha afegit Camps, que també ha destacat l’actitud dialogant de l’Ajuntament de Barcelona a més d’apuntar que amb l’associació de veïns, quan s’han tractat altres assumptes no relacionats amb l’escalinata, “hem arribat a altres col·laboracions sense cap problema, perquè parlant la gent s’entén”. 

2,3 milions per impulsar 56 projectes d’entitats socials

Pel que fa a la primera convocatòria del Fons d’Acció Social (FAS), impulsat per la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, ha repartit 2,3 milions d’euros entre 56 projectes d’entitats socials. Entre aquestes hi ha sis organitzacions del barri de la Sagrada Família, una de les quals l’associació Dos de Deu, que està vinculada a l’Associació de Veïns Sagrada Família. També rebran aquesta ajuda entitats que treballen en defensa dels drets i l’atenció de persones migrades, com és el cas de Migra Studium. Destaca el projecte del Telèfon de l’Esperança de la Fundació Ajuda i Esperança, o Camins d’inclusió de Nexe Fundació Privada, que fa una atenció especialitzada per a infants i joves i suport a les seves famílies. Camps ha aprofitat per indicar que la convocatòria de 2024 incrementarà en un 50% el pressupost i assolirà els 3,5 milions d’euros. Alhora, ha manifestat que la voluntat de la junta és anar ampliant aquestes ajudes de forma progressiva en els propers anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!