El temple expiatori de la Sagrada Família ha anunciat la seva intenció de convidar la ciutadania a visitar la basílica en ocasió de la celebració de la festivitat de Santa Eulàlia, patrona històrica de la ciutat, que s’escau el 12 de febrer. Per aquest motiu, repartirà 6.000 entrades gratuïtes per poder visitar l’obra de Gaudí tant el dissabte 12 com el diumenge 13 de febrer. Això sí, en horari de tarda, de 15 a 18 h. Per optar a aquestes entrades caldrà inscriure’s a la visita entre els dies 31 de gener i el 7 de febrer a través del formulari que estarà disponible a la pàgina web de la Sagrada Família i a les seves xarxes socials. Un cop tancat el termini de recepció de sol·licituds se celebrarà un sorteig per adjudicar les entrades.
Amb aquesta acció, la Sagrada Família es vol sumar a les celebracions dedicades a la copatrona de la ciutat de Barcelona, però el mateix temple recorda que al setembre es realitzaran les tradicionals Jornades de Portes Obertes per la Mercè, la patrona de la ciutat, destinades a donar a conèixer les novetats de les obres a la ciutadania. Precisament, entre les novetats i a banda de la Torre de la Mare de Déu, inaugurada el 8 de desembre, podria haver-hi de cara a la tardor la finalització de dues torres més, les dels evangelistes sant Lluc i sant Marc.
En aquest sentit, a principis de gener la Junta Constructora de la Sagrada Familia va avançar que entre els objectius constructius d’aquest any hi havia enllestir les dues torres i elevar la torre de Jesús— la que serà la construcció més alta de Barcelona— tres nivells més, amb la vista posada a avançar-la al màxim de cara al 2026, en ocasió del centenari de la mort d’Antoni Gaudí i aprofitant la Capitalitat de l’Arquitectura de Barcelona i data prevista d’acabament del temple abans que la pandèmia del coronavirus obligués a ajornar la data prevista del final definitiu. De fet, en la presentació de la coronació de la torre de la Mare de Déu ja es va anunciar la finalització de la torre de sant Lluc durant el primer trimestre d’enguany, és a dir, gairebé imminent.
Finalitzar la torre de Jesús el 2026
Pel que fa a la torre de Jesús, la intenció és finalitzar-la el 2026, però aquesta fita dependrà sobretot de com evolucioni l’arribada de turistes, ja que els visitants, en especial els estrangers, són la principal font de finançament per a la construcció de la Sagrada Família, i la baixada a causa de la pandèmia ha alentit el progrés de les obres. A més, encara queda pendent de resolució la façana de la Glòria, la que dona al carrer Mallorca i la més complicada de totes. El problema principal d’aquesta façana, que hauria de ser l’entrada principal, és que tot i que l’obra constructiva en vertical, incloses quatre torres més, està aprovada i només pendent de finançament, la dificultat raurà a culminar l’accés a la porta.
En aquest sentit, cal recordar que la porta principal de la Sagrada Familia a la façana de la Glòria queda per sobre del nivell del carrer i que, en cas de portar-se a terme el projecte d’una monumental escalinata, caldria forçar l’expropiació dels habitatges del davant per poder fer-hi l'escalinata o rampa d’accés. Un fet que encara no està resolt i que compta amb l’oposició veïnal, malgrat que la Junta Constructora no hi pensa renunciar. De fet, el mateix 8 de desembre, dia en què es va inaugurar la Torre de la Mare de Déu, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, es va mostrar taxatiu respecte a les intencions del temple amb la façana de la Glòria: “No renunciarem a l’escalinata del carrer Mallorca”, va afirmar en una entrevista radiofònica, tot recordant que l’accés monumental ja apareix en un plànol signat per l’arquitecte Antoni Gaudí l’any 1916, i que per tant, renunciar-hi seria renunciar “al projecte de Gaudí”.
A més, Camps va recordar que el projecte constructiu “en la seva verticalitat” està perfectament aprovat i pendent únicament dels recursos financers necessaris, que dependran en bona part de la reactivació del turisme després de l’aturada obligada per la pandèmia. “A les persones que diuen que les escalinates són un caprici de la Junta Constructora —va indicar Camps— els convido a anar a l’Arxiu Municipal Administratiu per veure que hi ha els plànols signats per Gaudí el 1916 on hi ha l’escala”. “Seguim fil per randa el que Gaudí va projectar”, va insistir. A més, Camps va apuntar que amb l’anterior govern municipal ja es va parlar de reduir “un metre i mig” l’escalinata per afectar menys gent i que amb l’actual s’han legalitzat les obres, i, per tant, ha assenyalat que “negociarem el que faci falta”.